Парламент Ивайло Мирчев

ГДБОП привика Ивайло Мирчев от ДБ заради проверка

Бившият депутат от „Демократична България“ Ивайло Мирчев беше привикан в ГДБОП по повод образувана проверка заради негови твърдения, че част от службите ни за сигурност са под руско влияние.

Мирчев е разпитван около половин час, като занесъл в ГДБОП доклад на Центъра за стратегически изследвания, отнасящ се до руското влияние в Източна Европа и България. „В този доклад има данни, че част от службите не работят за интереса ни. В случая това са Държавна агенция „Разузнаване“ и военното разузнаване“, коментира Мирчев.

През юли бившият депутати заяви в телевизионно интервю, че българските служби са пробити и в тях има хора, които не работят за България. Като пример за пробив Мирчев даде „Капитан Андреево“, където е имало сигнали за контрабанда, а службите нищо не правят.

Военното разузнаване реагира остро с безпрецедентно за историята си съобщение. „Недопустими са внушенията от последните два дни в националните медии, че „военното разузнаване не работи в интерес на България“, написа в сайта си Служба „Военно разузнаване“. „Без да се базира на доказателствен материал, подобно изказване уронва престижа,накърнява достойнството и подлага на съмнение безспорния професионализъм на военните разузнавачи от не едно поколение. С това твърдение се погазва офицерският пагон на стотиците служители на най-старата българска разузнавателна служба, които служат в името на националните интереси“, заявиха от военното разузнаване и добавиха, че изпълняват задачите си в пряка координация и тясно сътрудничество с разузнавателната общност на НАТО и ЕС, като приносът й е високо ценен.