ограда граница

Пращат 300 военни на границата

Има мигрантски натиск. Пращаме 300 военни за охрана на границата, за да се помогне на Гранична полиция да се справи със засиления мигрантски натиск, съобщи служебният военен министър Димитър Стоянов. Министерството на отбраната ще помогне и за възстановяване на целостта на оградата по границата, защото има пробиви по нея, уточни той.

"В отбраната е направено много по модернизацията, но има и още работа за вършене", каза още Стоянов. По сделката за доставката на нови изтребители F-16, той каза, че е поискано удължаване на офертата за доставка до 15 декември без дa се увеличава цената. Ако обаче не се постигне съгласие за удължавана на срока, новата оферта вероятно щяла да бъде на по-висока цена.

Стоянов допълни, че на България са нужни не осем, а 12 или 16 нови изтребители. Тези, които страната ни ползвала в момента, можели да леят до лятото на следващата година. Служебният министър на отбраната заяви, че още няма изпратена от Украйна военна техника, която да се ремонтира у нас, какъвто меморандум бе подписан и одобрен от парламента. "България предоставя оръжие на Украйна, но това се случва през трети страни", каза още Стоянов.