автобус мигранти

Двама полицаи загинаха при сблъсък с автобус с мигранти в Бургас

Двама полицаи са загинали тази сутрин в Бургас при опит да спрат автобус с нелегални мигранти на кръгово кръстовище, съобщиха от Областната дирекция на МВР-Бургас. Инцидентът е станал около 05.00 ч. на кръговото кръстовище "Трапезица". Шофьорът на автобуса не се е подчинил на подаден сигнал със стоп палка от служители на реда. Полицейският патрул направил опит да препречи пътя на шофьора на автобуса. 

Автобусът с турска регистрация возел 48 мигранти – предимно млади мъже, но сред тях е имало също жени и деца. Самоличността на едно от лицата от автобуса се установява, каза административният ръководител на Окръжната прокуратура в Бургас – прокурор Георги Чинев. Мигрантите са били транспортирани с автобус от мястото на инцидента.  

По първоначална информация няма тежко пострадали пътници. 

Информацията за тежкия инцидент потвърди по-рано и вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

„Няма данни за други пострадали. При опит да бъде спрян автобусът, той е връхлетял върху полицейския автомобил и се е стигнало да смъртта на двама служители на реда. Имало е преследване”, каза  Демерджиев. 

„Предприехме мерки, за да се спре засиления мигрантски натиск. В момента включваме дронове и военна техника”, каза още министърът.

„В 04:54 ч. е направен опит да бъде спрян автобуса на изграден пропускателен пункт от „Гранична полиция”. Шофьорът не се подчинява. Направен е втори опит за спиране отново на пункт преди Бургас. И вече при третия опит става катастрофата с колеги от Областната дирекция на МВР. В момента се установява самоличността на мигрантите”, заяви Станимир Станев, зам.-главен секретар на МВР.

На мястото на инцидента има екипи на полицията, пожарната и линейки. Областният управител Мария Нейкова и директорът на областната дирекция на МВР комисар Калоян Калоянов също са там.