Служебен кабинет служебно правителство Иван Демерджиев

Демерджиев поиска оставката на зам.шефа на „Гранична полиция“

"Причина за тежкия инцидент в Бургас, при който автобус с нелегални сирийци помете патрулка и уби двама полицаи, е недокрай прецизно изпълнение на функциите на "Гранична полиция". Тези лица е трябвало да бъдат възпрени да не преминат държавната граница. Очаквам до края на деня Деян Моллов да подаде оставката си", заяви служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев пред журналисти в Бургас.

"Имам големи претенции към "Гранична полиция" и ще взема мерки", закани се Демерджиев. Директорът на "Гранична полиция" Деян Моллов бе понижен преди дни. На неговото място бе назначена досегашният му заместник Росица Димитрова, а на самия Моллов възложен ресор "Охрана на границата".

Демерджиев посочи, че две лица от бежански център са замесени в днешния инцидент. "Разпоредил съм органите на полицията много прецизно да проверят, както бежанските центрове за лица, които позволяват да се занимават с подобна дейност, така и населените места, където имаме данни, че пребивават такива лица. Много внимателно и бързо ще бъдат извършени тези проверки. Мерките  ще бъдат абсолютно сериозни, интензивни. Тези лица или ще бъдат изправени пред закона, или ще бъдат върнати в родните им места, защото се оказа, че в голямата си част т.нар. каналджии са чужди граждани, които пребивават в България. Ние няма да позволим да пребивават в страната ни, извършвайки такава дейност. Амбицирани сме в рамките на следващата седмица да приключим въпросите с тях и съответно да приключим и дейността им", заяви той.

"Заради получената информация, че наши служители са замесени в схеми на каналджийство, съм възложил на всички служби в МВР, които имат отношение към въпроса, да работят интензивно. Ако тази информация се потвърди, ако бъдат издирени и изправени пред закона тези служители, ще бъдем абсолютно безкомпромисни в това отношение. Не мога да си обясня как при такова насищане със състав по границата, се допускат такива големи групи мигранти да достигат до вътрешността на страната. Не мога да обвинявам полицейските служители в Бургас. Напротив – двамата загинали полицаи са изпълнили дълга си. Имам обаче големи претенции към органите на "Гранична полиция" и съответно ще взема мерки в тази посока", добави Иван Демерджиев.

Междувременно стана ясно, че в автобуса, който удари полицейски патрул в Бургас, е имало 47 мигранти. Превозното средство е идвало от посока Созопол. Демерджиев заяви, че връхлитането на автобуса върху полицейския патрул е било напълно умишлено. 

Той съобщи, че властите знаят откъде са влезли чужденците – район, пресечена местност, който не е достатъчно обезпечен с техника.

Единият загинал полицай е на 43 години, командир на отделение от Първо районно с 18 годни стаж. Вторият загинал е също от Първо районно със 7 години стаж в системата.