бензин

НАП подгони бензиностанциите за измами с компенсацията от 25 ст. на литър гориво

Националната агенция за приходите (НАП) провери над 60 бензиностанции в цялата стана през изминалия уикенд. Акцията на данъчните е свързана със зачестилите сигнали за нередности при използването на държавната компенсация от 25 ст. за литър гориво, съобщиха от пресцентъра на НАП. Проверките са разкрили общо 6 нарушения в проверените обекти, като е използван метода на скритото наблюдение.

В три от бензиностанциите е установено разминаване между наличностите в касата и сумите, които са посочени в дневните финансови отчети. В продължение на 30 минути инспектори под прикритие наблюдавали бургаска бензиностанция, на която заредили 5 автомобила в този период. След наблюдението данъчните извършили проверка, която установила, че номерата на колите, които са вписани за отстъпката от 25 ст., не са зареждали гориво по време на скритото наблюдение. В друг обект пък бил вписан несъществуващ регистрационен номер на автомобил. При проверка във Варна инспекторите се натъкнали на незаконна бензиностанция, която не е била регистрирана по Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход.

За всички нарушения са съставени актове, като проверките на служителите от „Фискален контрол“ продължават съвместно с Агенция „Митници“.

„Отстъпката от 25 ст. е част от антикризисния пакет и се предоставя като компенсация заради покачването на цените на горивата. Наблюдаваме обектите за зареждане с горива с цел ограничаване на опитите за злоупотреби на гърба на данъкоплатците. Ще бъдем безкомпромисни с всякакви прояви на неспазване на законодателството“, каза зам. изпълнителният директор на НАП Зоя Габровска.