Доналд Тръмп

Адвокатите на Тръмп поискаха назначаване на специален експерт в разследването

Адвокатите на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп се опитват да обърнат хода на разследването, което ФБР извършва срещу него, съобщи Sky News.

Те поискаха от федерален съдия ФБР да преустанови преглеждането на документите, открити от имението на Тръмп във Флорида, докато не бъде назначен безпристрастен следовател. Искането беше включено в съдебна документация.

"Правоохранителните органи са щит, който защитава Америка. Те не могат да бъдат използвани като оръжие за политически цели. Затова търсим съдебна помощ след безпрецедентно и ненужно нахлуване в Мар-а-Лаго", пишат адвокатите.

Документът изрично изисква назначаването на специален експерт – принцип, който позволява на президентите да задържат определени комуникации от публично разкриване.

Както е известно, по време на обиска в резиденцията на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп служителите на ФБР са иззели, наред с други неща, три негови паспорта, единият от които е с изтекъл срок на валидност. "Това е атака срещу политически опонент на невиждано досега ниво в нашата страна. Трети свят!" – написа бившият президент на САЩ и нарича случилото се кражба.

На 8 август федерални агенти претърсиха резиденцията "Мар-а-Лаго" във Флорида. През февруари Националната администрация на САЩ по архивите и документацията изказа предположение, че Тръмп е изнесъл от Белия дом 15 кашона с документи, включително класифицирани, когато е напуснал поста си. По-късно документите са върнати, но Министерството на правосъдието издава заповед за обиск на служители на ФБР, за да се увери, че в имота не са останали никакви документи.

Според опис на иззетите документи федералните агенти са се интересували от 11 комплекта документи в резиденцията на Тръмп, някои от които са били обозначени като "поверителни", "секретни", "строго секретни" и "поверителна класифицирана информация".

ФБР подозира Тръмп в нарушаване на Закона за шпионажа, съобщи Politico в средата на август. Подобно решение беше взето и от Камарата на представителите на САЩ, която призова Националната разузнавателна служба на страната да разследва бившия президент за нарушения на закона за шпионажа. "Поведението на бившия президент Тръмп потенциално излага националната ни сигурност на сериозен риск", се казва в писмото до ръководителя на агенцията Аврил Хейнс.