Пътна полиция - КАТ

От юли досега – хванати 731 надрусани шофьори по пътищата

Междинните резултати на специализирана полицейска операция за спазване на Закона за движението по пътищата показват, че за периода от 8 юли до 21 август са установени 1459 души, шофирали след употреба на алкохол и 731 – под въздействието на наркотици. Проверените превозни средства от началото на операцията са над 370 000. До момента са съставени повече от 100 хиляди фиша и над 29 хиляди акта за административни нарушения.

Специализираната операция беше обявена на 7 юли от премиера Кирил Петков, а тогавашния вътрешен министър Бойко Рашков обяви, че операцията ще продължи дотогава, докато бъде преценено, като времето и резултатите от нея ще подскажат кога да бъде сложен край.

„Решихме да обявим война на всички рецидивисти зад волана, особено на тези, които шофират под въздействието на наркотични вещества, война на всички, които имат агресивно поведение по пътя“, каза тогава Петков. 

Активната борба с пътния травматизъм беше продължена и от служебния кабинет, назначен от държавния глава Румен Радев. Направете възможното и невъзможното, за да овладеем войната по пътищата на страната. Имате подкрепата на правителството, заяви премиерът Гълъб Донев, по време на Националното съвещание на МВР от 12 август.

Вътрешният министър Иван Демерджиев спомена по време на съвещанието, че екипът му подготвя действия срещу нарушенията на пътя. Дни по-късно той разпореди 13 мерки. Част от тях предвиждат включването на около 8500 служители в осигуряване на безопасността на движението по пътищата, а за основен метод за превантивно въздействие и контрол се въвежда т.нар. „линеен подход“. Мерките предвиждат завишаване на контролната дейност в населените места по отношение управлението на моторни превозни средства от неправоспособни водачи, както и повишен контрол, за да не се допуска управлението на товарни автомобили след употреба на алкохол, непосредствено след потегляне от местата за престой и паркиране.

От днес започва нова специализирана полицейска операция с фокус спазването на Закона за движение по пътищата. Проверките ще се извършват по метода широкообхватен контрол. Целта е да се обхване максимален брой водачи и превозни средства, които да бъдат проверявани. Планирано е проверките да се правят регулярно всяка седмица на територията на различни областни дирекции на МВР в страната.

Според статистиката на МВР от началото на годината броят на тежките катастрофи е 4051. Загиналите в пътни инциденти за този период са 327, а ранените – 5164. Починалите в катастрофи са със 17 повече от тези за същия период през 2021 г.