СДС

Европрокурорите изчакват ремонта на „Раковски“134, СДС е на улицата

Българският екип от делегирани европрокурори е в трепетно очакване – наесен с песен трябва се нанесат в новия си дом на столичната ул. "Георги С. Раковски" 134. Там, както е известно, от 33 години се помещаваше централата на СДС, а след ремонт хората на Лаура Кьовеши ще се настанят в бившите партийни помещения. Очакванията са впоследствие СДС да получи 1-2 етажа.

Бъдещите съседи изпаднаха в конфузно положение, тъй като заради ремонта СДС беше натирен на улицата. Емблематичната сграда е строена през 1962 г., покривът й тече, падат парчета от фасадата, което налага да се изпразни за основно изкърпване. Останалите без дом седесари организираха брифинг и протест, че докато тече ремонтът, те ще бъдат на улицата. "Ние нямаме основание да смятаме, че не трябва да се прави ремонт, договорката беше да ни се посочи помещение, където да отидем, докато се случи ремонтът. Но нямаме такова предоставено помещение", заяви на брифинг през седмицата председателят на СДС Румен Христов.

Както е известно, преди броени дни Министерство на правосъдието обяви, че европейските делегирани прокурори у нас ще се настанят в сградата на СДС на ул. „Г.С. Раковски“ №134. Служебният министър на правосъдието Крум Зарков заяви, че в момента сградата е празна и няма да има някой, който да бъде изгонен. "Следващият етап е кадровото обезпечение на европейските делегирани прокурори и тогава те ще имат всички условия, за да действат независимо и да открият завесата над някои проблеми, които българската прокуратура не успя да направи“, заяви Зарков.

И докато СДС е изправен пред очевиден проблем, бъдещето на европейските делегирани прокурори у нас определено е оптимистично. В средата на май т.г. МС прие законопроект, според който 10-те европрокурори се обособяват в самостоятелна структура, разполагаща със собствена сграда и бюджет. Сградата ще бъде предоставяне на Висшия съдебен съвет от правителството, а средствата за администрацията на европейските делегирани прокурори ще бъдат осигурени от бюджета на съдебната власт.

Това бе едно от основните искания на Кьовеши. С окончателно приетите промени в Закона за съдебната власт европрокурорите се сдобиха и с отделно секретно деловодство от това на прокуратурата и собствена администрация.

И макар все още без дом, европрокурорите се оказват пренатоварени с работа. Това стана известно в началото на юни на среща между тогавашния правосъден министър Надежда Йорданова и ръководителя на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши. След срещата им те оповестиха, че българските европрокурори вече работят по 80 дела.

Наскоро Лаура Кьовеши поиска броят на делегираните европрокурори в България да бъде увеличен от 10 на 15. В момента те са 9, а с конкурс, обявен от ВСС, се търсят още шестима.

Европейската прокуратура, която Кьовеши оглавява, започна работа през лятото на 2021 година, с идеята да разследва престъпления, свързани с измами с евросредства и корупция.