валута

Хванаха недекларирана валута за 1 млн. лв. на „Капитан Андреево“

Митническите служители откриха недекларирана валута с левова равностойност 951 137 лева при проверка на автобус, излизащ от страната.Вчера на "Капитан Андреево" пристига автобус с турска регистрация, пътуващ от Румъния през България за Турция. В превозното средство с шофьор – румънски гражданин, пътували още един шофьор и 13 пътници. По метода „анализ на риска“ автобусът е селектиран за щателна митническа проверка, при която в багажното отделение са открити две чанти, собственост на един от пътниците – румънски гражданин, с инициали Ф.К.

В чантите митническите служители установили девет пакета, облепени с тиксо, които съдържали британски, шотландски и ирландски лири с различен номинал. Общото количество на откритата недекларирана валута е 382 880 британски лири, 23 580 шотландски лири и 3100 ирландски лири с левова равностойност 951 137 лева.

По случая е образувано бързо производство от разследващ митнически инспектор под надзора на Районна прокуратура Хасково – Териториално отделение – Свиленград. Обвиняемият Ф.К. е задържан за срок от 72 часа.

От началото на годината до момента на МП Капитан Андреево е открита недекларирана валута с левова равностойност над 15 600 000 лева.