стрелбище

Десни германски екстремисти се учат да стрелят в български стрелбища

Стотици десни екстремисти от Германия и т.нар. "райхсбюргери" ("Граждани на райха") се обучават на стрелбища в страната и в чужбина, а някои от тях са тренирали в България, според телевизия АРД. Данните са от вътрешен анализ на Службата за защита на конституцията (германското вътрешно разузнаване). Според разузнаването около 350 представители на тези среди биват обучавани да стрелят с оръжие. Над 90 процента от този контингент се определят като десни екстремисти, а останалата част са тъй наречените "райхсбюргери" или "самоуправляващи се", става ясно още от анализа.

Анализът на Службата за защита на конституцията дава конкретни информации и за това в кои страни германските десни екстремисти и тъй наречените "райхсбюргери" се учат да стрелят: 180 души са използвали за тази цел стрелбища в Германия, 98 в Чешката република, 40 души са стреляли в България, а други 15 лица – в Нидерландия. В документа се казва още, че съоръженията в чужбина са предпочитани от екстремистите, тъй като са извън полезрението на контролните органи в Германия.

Освен това те предлагат значително повече възможности, отколкото стрелбищата в Германия. Така например съоръженията в България, Франция, Полша и Чешката република предлагат значително по-широк арсенал от огнестрелни оръжия, а в България се предлага дори стрелба с автоматично оръжие, например картечни пистолети. Освен това пътуванията до България по правило могат да се съчетаят и с участие в традиционния "Луков марш". Шествието, което се провежда през февруари в София, е в памет на генерал Христо Луков, известен с подкрепата си за Холокоста по време на Втората световна война и проводник на антисемитски и ксенофобски идеи и настроения.

Според анализа над 80% от десните екстремисти членуват в партии: около eдна трета са членове на Националдемократическата партия на Германия NPD, толкова членуват и в "Десницата", 24% членуват в "Третия път", а 9% в "Крило" и в "Млада алтернатива" – младежката организация на "Алтернатива за Германия". Сред организациите, от които идват тези хора, са "Идентитарно движение", "Европейска акция", но и забранени спортни бойни клубове като "Blood and Honour" или "Combat 18".

Марсел Емерих, представител на Зелените в Комисията по вътрешните работи в Бундестага, критикува остро факта, че дори регистрирани неонацисти могат да се учат да стрелят. "Всички знания, които екстремисти придобиват за боравенето с оръжие, представляват опасност за обществената сигурност. Такива хора не бива да имат достъп до оръжие и категорично няма какво да търсят на стрелбището", казва той за предаването "Контрасти" на АРД.

В Германия всички граждани имат правото да посещават стрелбища. Изключения няма – включително за класифицираните от службите като лица с крайнодесни убеждения. Само ако срещу дадено лице има издадена забрана за носене на оръжие, тогава стрелбата на стрелбище му е забранена. Проблемът се състои в това, че самите стрелбища не са задължени да извършват щателен контрол, а и в практиката това е трудно осъществимо.

Който притежава собствено оръжие трябва да представи съответното разрешително. Но това изискване отпада, ако стрелбата се извършва с оръжие на стрелбището. Това изключение в закона позволява на младите членове на спортни клубове по стрелба да тренират без проблеми с оръжие. Тези спортни клубове няма как да знаят дали срещу конкретно лице има издадена забрана за боравене с оръжие. Властите нямат право да предоставят тази информация на спортните клубове. А стрелбищата пък изобщо не са длъжни да водят на отчет кой кога е стрелял там.

Последиците от това се виждат ясно в доклада на вътрешното разузнаване: 35 на сто от посетителите на стрелбища от десноекстремистките среди не са имали право да докосват огнестрелно оръжие. А близо половината – 47 процента – са хора, познати на полицията. Те са регистрирани като извършители на различни нарушения и престъпления – от насаждане на омраза, през участие в неразрешени събирания и пропаганда до насилие и дори убийства.