Пресконференция на ЦИК Цветозар Томов Росица Матева

Покойници слагат подписи в подписки за партийни регистрации

Заместник-председателят на ЦИК Цветозар Томов е гласувал против регистрацията на 3 от партиите, в чиито подписки главна дирекция ГРАО е открила повече от 50 подписи на покойници. Мнението на Томов е лично, обяснил той пред комисията. Централната избирателна комисия е регистрирала за участие в изборите на 2 ри октомври няколко формации, подали документи в предходните дни. Това са Партия "Има такъв народ" на Слави Трифонов, Политическа партия "Българска социалдемокрация – Евролевица", партия МИР, партия "Правото" и партия "Пряка Демокрация"

„В тези случаи ние имаме установена практика да регистрираме тези партии. Аз не мога да тръгна против личното си мнение, заради което гласувам против.тези подписки. Опитах се да отделя двете неща, не искам да въвлека никого в заблуждение, но за мен, и това е личното ми мнение, твърдото ми лично мнение. Тези случаи са ясен индикатор за това, че организацията подава такава подписка, не е изпълнила по същество разпоредбите на Изборния кодекс“, заяви Томов.

Заместник- председател на ЦИК Росица Матева обаче обяви, че наличието на подписи от починали в подкрепящите подписки не е нарушение на Изборния кодекс, и ако е изпълнено условието за 2 хиляди и 500 коректни записа няма основание регистрация да бъде отказана.

"Категорично възразявам и се надявам колегите да ме подкрепят. Очевидно от вашия доклад документите на партията отговарят на изискванията, да се казва, че не отговарят на изискванията. Останалите ви съображения за наличието на починали лица в подписката са си ваши съображения и не ги коментирам по никакъв начин".