своге

Бедствие в Своге, водата изчезна

Обявиха бедствено положение в община Своге. Причината е липса на вода в Своге, Искрец, Свидня и части от Церово заради внезапното пресъхване на река Искрецка.

Кризисният щаб проведе заседание снощи в 21:30 часа. На него присъстваха кмета на Своге Емил Иванов, управителят на ВиК София област Иван Иванов и ръководителят на ВиК район Своге Благой Димитров.

Димитров оцени ситуацията като критична – при денонощен обичаен дебит от 130 литра в секунда, в момента е около 30 литра в секунда. Причините за това са неизвестни.

За населените места са осигурени водоноски с питейна вода. Изготвен е график и местостоянки на водоноските, извършват се по спешност хидрогеоложки проучвания за изграждане на сондажи в Своге и засегнатите села, обсъжда се изграждане на аварийни връзки от съществуващи водоизточници за алтернативно водоснабдяване на населените места.

Кметовете на засегнатите села ще създадат временни щабове и организират снабдяването с вода на населението, като докладват обстановката на оперативните дежурни в общината. За бедственото положение са уведомени Министерския съвет, МОСВ, МРРБ, Междуведомствена комисия по бедствия и аварии и областния управител. За противопожарното водоснабдяване на района ще бъдат осигурени специални подстъпи към река Искър.

По този повод, днес сутринта спортният журналист и заклет рибар Станил Йотов "изплака" във фейсбук профила си: "Любимата ми за риболов Искрецка река изчезна вчера. Ей така, спряла да тече! Тя е карстова, извира от една пещера над селото. Засега се твърди, че причината е в земетресение в Сърбия, което нарушило водния приток. Трагедия…"