център документи

МВР откри нов център за лични документи в столицата

Нов Център за административно обслужване на български граждани започна работа в София. Той бе открит от министъра на вътрешните работи в служебния кабинет Иван Демерджиев.

„Откриването на такъв център, с много възможности за обслужване, се надяваме да намали потока пред другите“, каза министър Демерджиев. Той призова гражданите да се възползват от центъра, като добави, че по този начин ще се намали потокът от хора към традиционните места по райони за издаване на документи.

Министърът добави, че МВР ще се стреми да отвори още такива центрове, както и да създаде организация, с която в най-натоварения месец – август, да не стават опашки. Той добави, че във всички служби, които работят с граждани, са дадени ясни инструкции да се оптимизират процесите. 

В центъра ще работят 16 гишета за български граждани, обясни Светлана Ценева, директор на дирекция „Български документи за самоличност“. Тя посочи, че звеното разполага със система за управление на опашките.

За първи път се предлага услугата за онлайн запазване на ден и час за съответната услуга, която гражданинът желае. Това може да стане през сайтовете на Столична дирекция на МВР, дирекция „Български документи за самоличност“ и централния сайт на МВР. Хората със запазен час ще се обработват приоритетно.

В центъра ще могат да се заплащат фишове и наказателни постановления по Закона за движение по пътищата, както и да се приемат заявления за издаване на паспорт и лична карта на граждани с постоянен адрес на територията на София, и такива с настоящ адрес, обясни Ценева.

„Който желае и живее с настоящ адрес в София или има работа тук, или пътува, а няма издаден паспорт или лична карта, може да се възползва и да си извади документи тук, добави тя.