тихуана

Мексикански наркобанди вилняха в погранични градове

Мексиканските погранични градове Тихуана, Мексикали, Росарито и Енсенада пострадаха от насилие, дело на местни банди, които палиха автомобили и поставиха пътни блокади, предаде Асошиейтед прес".

Консулството на САЩ в Тихуана разпореди около полунощ на служителите си „да се укрият до второ нареждане“ заради проявите на насилие, избухнали късно вечерта в петък.

За трети път тази седмица мексикански градове преживяха палежи и стрелба, дело на наркокартели. Бандите изглежда вземат на прицел магазини, превозни средства и невинни минувачи, заради спорове помежду си или в опит да заловят членове на съперничещи банди.

Властите в щата Баха Калифорния казаха, че на различни места са били откраднати и подпалени общо 24 автомобила: 15 в Тихуана, 3 в Росарио и по два в Мексикали, Енсенада и Текате.

Кметът на Тихуана Монсерат Кабайеро заяви, че станалото е резултат от спорове между наркобанди и ги призова да спрат насилието.

Кабайеро излезе с обществен призив до „организираната престъпност“ – термин, използван в Мексико за наркокартелите, да спрат нарастващата тенденция да бъдат вземани на прицел невинни граждани.

Днес казваме на организираните престъпни групи, които извършват тези престъпления, че Тихуана ще остане отворен град и ще се грижи за гражданите си, каза Кабайеро във видеообръщение. Тя каза още, че „искаме от тях да си уредят сметките с онези, които не са им се издължили, а не със семействата и трудолюбивите граждани.

През вчерашния ден по улиците на Тихуана почти нямаше хора, а много от автобусите и маршрутките не се движеха. По-късно вчера кметът Кабайеро съобщи, че някои коли на обществения транспорт вече работят.

Федералната служба за обществена безопасност съобщи, че един човек е пострадал при насилието, а федерални, щатски и местни сили са задържали 17 заподозрени, включително 7 в Тихуана и по четирима в Росарито и Мексикали.

Някои от заподозрените са били идентифицирани като членове на картела Халиско, обвинен в подпалване на магазини и стрелба по хора по-рано през седмицата в щатите Халиско и Гуанахуато.

Районът около Тихуана, който граничи с Южна Калифорния, е доходоносен коридор за трафик на наркотици, който дълго беше под контрола на картела Ареяно Феликс. Впоследствие обаче той стана бойно поле между различни банди, сред които картелите Халиско и Синалоа.

Думите на кмета, че Тихуана ще остане отворен, бяха във връзка със случилото се в пограничния град Сиудад Хуарес, където учебни занятия и обществени събития бяха отменени след подобно насилие в четвъртък.

Предполагаеми членове на банди убиха 9 души в Сиудад Хуарес, сред които четирима служители на местна радиостанция, след като в битка между банди в затвор загинаха двама лишени от свобода.