свят решетки арест затвор

Контрабандист на цигари излезе на свобода срещу 6 бона гаранция

Окръжният съд в Кюстендил измени мярката за неотклонение от „домашен арест“ в „парична гаранция“ в размер на 6000 лева по отношение на 42-годишния Р.М. от Дупница, съобщиха от съда. Мъжът беше привлечен като обвиняем от Специализираната прокуратура за участие в организирана престъпна група за държане на акцизни стоки – цигари без бандерол, и разпространението им предимно на територията на областите Благоевград и Кюстендил (престъпления по чл. 321 и чл. 234, ал. 2 от НК).

Четирима бяха задържани на 31 май и на 1 юни при специализирана полицейска операция на служители от сектор БОП – Благоевград под ръководството и надзора на Специализираната прокуратура. В хода на действията по разследването бяха извършени 21 претърсвания на адреси и автомобили и лични обиски. Иззети са 9760 кутии с цигари, 11 мобилни апарата и СИМ карти, 16 890 евро, 64 920 лева.

Считано от 2 юни, с определение на Специализирания наказателен съд обвиняемият Р.М. е с мярка за неотклонение „домашен арест“, като същата мярка „домашен арест“ е взета и по отношение Цветан Видински, презисент на „Марек” /Дупница/.

Съдът е счел, че и към настоящия момент продължава да съществува обосновано предположение, че обвиняемият е участвал в инкриминираните деяния, но реалната опасност да извърши престъпление не е със същия интензитет, както при вземането на първоначалната мярка за неотклонение, тъй като е изключена вероятността да повлияе на разследването.

Обвиняемият е неосъждан, не е с висока степен на обществена опасност, грижи се за непълнолетно дете. Трудово зает е и се е установил постоянно в Дупница, пише още в мотивите на Окръжен съд – Кюстендил.

Определението, с което мярката за неотклонение по отношение на обвиняемия Р.М. от Дупница се изменя от „домашен арест“ в „парична гаранция“, подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – София в тридневен срок.