Запорожка АЕЦ

Тежки последици за нас, гръмне ли Запорожката АЕЦ

Украинската държавна компания "Енергоатом", която управлява четирите атомни електроцентрали в страната, разпространи в канала си в Телеграм прогноза на ръководителя на отдела за математическо моделиране на околната среда в Института по проблеми на математическите машини и системи на Националната академия на науките на Украйна Иван Ковалец.

Тя е за последиците при евентуална авария в най-голямата в Европа ядрена централа – Запорожката АЕЦ в Южна Украйна. От март тя е окупирана от руските войски.

В последните дни срещу централата имаше обстрел, а Киев и Москва си размениха обвинения кой е отговорен за него. Генералният секретар на Организацията на обединените нации (ООН) Антониу Гутериш пък заяви, че рискът от ядрена конфронтация се е завърнал след десетилетно отсъствие, като призова държавите, притежаващи ядрено оръжие, да поемат ангажимент да не го използват първи. Всякакво нападение срещу атомна електроцентрала е "самоубийствено", предупреди Гутериш.

Според учения Иван Ковалец милиони хора ще бъдат подложени на радиоактивно въздействие, ако се случи инцидент в Запорожката АЕЦ.

"Има изчисления на емисиите за един от тези сценарии. Този сценарий включва компетентни действия на персонала по време на аварията за минимизиране на последствията. Тоест не става дума за "апокалиптичен" сценарий, а за много тежка авария от максималната категория 7 по скалата INES. Когато се правят оценките на емисиите, всичко зависи от метеорологичните условия и ние моделираме атмосферното разпределение", обясни Ковалец.

Според него последствията ще бъдат повлияни по-специално от метеорологичните условия, които се променят всеки ден. Той добави, че последствията от експлозията в Запорожката АЕЦ могат да се усетят в южната част на Украйна, в Крим, Румъния и България. Ще има и радиоактивно замърсяване на Черно море.

По думите на Иван Ковалец обаче при други метеорологични условия, радиоактивният облак може да отиде на изток.