Парламент Делян Пеевски

Пеевски се изправя срещу Блинкен, иска снемане на сакциите по „Магнитски“

Санкционираният по глобалният закон "Магнитски" депутат от ДПС Делян Пеевски е завел дело срещу американския финансов министър Джанет Йелън и държавния секретар Антъни Блинкен. Американските адвокати на Пеевски са подали на 6 август иск в Окръжния съд за столичния окръг Колумбия. Ответници по делото са още ръководените от Йелън и Блинкен институции, Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) и двама други високопоставени американски служители. Освен Пеевски, като ищци са посочени и общо шест компании.

Пеевски претендира пред американския съд, че повече от година след санкционирането му, Вашингтон не му е предоставил никаква информация, въз основа на която е направен изводът, че той е бил замесен в корупционни схеми. Пеевски се аргументира с прекратената от спецпрокуратурата проверка във връзка със санкциите, наложени върху него и смятания за близък до него Илко Желязков, бивш зам.-председател на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства. Според Пеевски формулировките на обвинението са общи, а спецпрокуратурата не е установила никакви доказателства по което и да е от обвиненията на Държавния департамент, послужили за наложените санкции. И адвокатите на депутата от ДПС настояват тези санкции да бъдат обявени за незаконни и да бъдат отменени.

Заслужава си да се отбележи, че въпреки санкциите по американския закон "Магнитски", наложени на Пеевски, той изобщо не е загуба заради тях, дори напротив. В декларацията си пред КПКОНПИ той е декларирал, че е спестил в банка 3 157 306 лв., 18 753 евро и 105 921 долара. Отделно държи в инвестиционни и пенсионни фондове 15 523 лв. и 36 144 евро и е взел дивиденти на обща стойност 20 245 234 лева.