Автомагистрала "Хемус" Бойко Рашков

Бившият МВР-шеф Бойко Рашков е против кадровите промени в министерството

"Категорично се противопоставям на оценката за предишното правителство под наслов "хаос и разруха", още по-малко мога да я приема за МВР. Всички отбелязаха, че в България през изтеклата 2021 година в голяма степен е елиминиран криминалния вот", заяви днес (11 август) бившият силов вицепремиер и министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

Той коментира остро освобождаването на директора на Главна дирекция "Национална полиция" (ГДНП) Венцислав Кирчев и замяната му с Атанас Илков, както и рокадата на директора на гранична полиция Диян Моллов със заместника му. "Като наблюдавам в първите часове поведението на новото политическо ръководство започват с уволнения на доказани професионалисти. Вчера разбрах за освобождаването на целия ръководен екип на ГДНП (не само директорът, но и двамата му заместници) – безпрецедентно. Там веднага е поставен служител с доста спорна полицейска репутация. Именно това е екипът, който разкри корупционни схеми и който направи реформа", заяви Рашков.

"Това беше екипът, който извърши реформа в централната част на дирекция на Националната полиция и разкри корупционни схеми. Тази служба беше разформирована. Дали не се цели да се възстанови подобна корупционна дейност в дирекцията Национална полиция? Заради липсата на мотиви за уволнението – всеки български гражданин може да допусне това", добави Рашков.

Според него смяната на шефа на гранична полиция е изненадваща. "С неговите усилия нашата страна постигна ограничаване на мигрантите във вътрешността на страната. В момента нямаме такъв национален проблем", обясни Рашков.

"Имах чувството, че съм в отбора на тези, които се борим ГЕРБ и ДПС да не са във властта – лозунга на площада от 2020 година. С тези кадрови промени какво се цели – да се върнем в управлението на Борисов ли? Да възстановим схемите по време на избори от времето на това бившо управление?", попита бившият вътрешен министър.