свят решетки арест затвор

Осъдиха условно нападателите на лекарката от спешното в Шумен

Условна присъда за родителите, които нападнаха и душиха лекарка от Спешна помощ в Шумен, докато преглежда детето им. Майката е осъдена на 1 година лишаване от свобода с тригодишен срок на изпитание, а бащата – на 6 месеца също с тригодишен срок на изпитание. Според прокуратурата, деянието е с висока обществена опасност, извършено е с изключителен цинизъм. Присъдата, която получиха е максималната, която предвижда законът.

Пострадалата лекарка може да предяви граждански иск срещу нападателите си. Пред съда обвиняемите заявиха, че разбират за какво са осъдени и доброволно подписаха споразумение за наказанието си. Пред разследващите обаче са заявили, че съжаляват за извършеното и оправдали афекта си с тежкото състояние на детето.

В този ден те били на сватба и детето не се почувствало добре след храната, която консумирало. Семейството работи в Германия. На въпрос ползвали ли са спешната помощ там и по същия начин ли биха реагирали, те не отговориха.

"Такова престъпление е с достатъчно висока степен на обществена опасност и искам да заявя, че прокуратурата ще бъде безкомпромисна в такива случаи", каза Любомир Георгиев, районен прокурор на Шумен.

Нападнатата лекарка от Шумен пред БНТ: Майката ме заплаши с убийство, докато се опитвах да помогна на детето

"Това е момент на афект, видели са, че детето не е добре. Явно им се е сторила реакцията на лекарката неадекватна и са си позволили да извършат престъпленията, за които бяха осъдени днес", обясни Ивайло Тошев, адвокат на осъденото семейство.