пожар

Хасковска област се бори с пожари с 30-километров фронт

Пожари с фронт от близо 30 километра бушуват в Хасковска област. Заради няколко много опасни огнища е обявено бедствено положение в общините Харманли, Любимец и Свиленград.

Противопожарни екипи от други региони са се притекли да помагат и дават дежурство в Хасково, Димитровград и Свиленград, за да не се допусне огънят да стигне до населени места.

Пожарът край Белица е най-тежък и обхваща голям периметър. Там са съсредоточени и повечето огнеборци. Друга част е насочена към селата Бисер и Черна могила, където гасенето е затруднено заради терена.

Пожарът край Белица е тръгнал от влак, пътуващ между Харманли и Свиленград. На този етап не е ясно дали искра или нещо друго е предизвикало огъня, но силният вятър го е разпалил.

"Натам ни сочат така предварителните данни, че всичко тръгва от жп линията между Харманли и Любимец. Пожарът на Вълче поле, където горяха къщи и селскостопански постройки, е овладян, но все още държим техника. Пожарът на Симеоновград е овладян, на Бисер е овладян. На Сива река също е овладян пожарът", обясни Николай Вълчев – директор ОД ПБЗН Хасково.

Огнеборците и доброволците остават на място и през нощта. "Към момента не се налага евакуация и няма застрашени населени места, но фронтът е доста голям. Направихме организация от "Мини Марица изток" да тръгне голяма верижна машина, която да я използваме за овладяване на пожарите в Изворово и Йерусалимово", каза Минко Ангелов – областен управител на Хасково.

Днес пожарникарите се готвят да посрещнат ново разразяване на огъня, защото прогнозата отново е за силен вятър.

Овладян е пожарът в горския масив на старозагорското село Пъстрово. Там изгоряха 7 необитаеми къщи, няма пострадали хора. Огънят е тръгнал от сухи треви в изоставена къща. Наложи се евакуация от дома на възрастна жена. Стихията обхвана и горския масив над селото. 12 противопожарни екипа, горски служители и доброволци участваха в потушаването му. Работата им беше затруднена от силния вятър, който сменяше посоката си. През цялата нощ в селото остават дежурни екипи.