олаф шолц

Разследващата прокуратура в Кьолн стяга примката около канцлер Олаф Шолц

Според Hamburger Abendblatt, прокуратурата в Кьолн е започнала да проучва имейли, записи в календара и прикачени файлове от германския канцлер Олаф Шолц, в периода  от 1 януари 2015 г. до тази пролет. На 30 март 2022 г. е била издадена заповед за обиск на пощенската кутия „[email protected]“.

Според Абендблат в заповедта за обиск се споменават и срещите на Шолц с банкера Кристиан Олеариус, собственик и бивш ръководител на банката Warburg. На разследването са известни срещите на банкера с висши членове на SPD. По време на срещите са били разисквани данъчни и наказателноправни проблеми, свързани с определен вид банкови сделки. Това е станало ясно от дневниците на Кристиан Олеариус, които са били конфискувани при обиски. Извадки от тях са част от материалите на разследването на прокуратурата в Кьолн.

Според информацията, издирването е свързано с разследването на социалдемократа Йоханес Карс и други заподозрени в аферата Cum-Ex. Карс бе депутат в Бундестага от SPD и лобираше за интересите на банка „M.M. Warburg“. В негов сейф наскоро полицията откри 214 000 евро в дребни банкноти и 2400 долара, чийто произходът е неясен.

Разследването е по повод опростените от хамбургските данъчни власти 47 млн.евро на „M.M. Warburg“, свързани с т.нар. Cum-ex-сделки (Cum-ex deals). Чрез тях с различни трикове акционерите могат да получат обратно платения данък върху сделките, при това неколкократно. Cum-ex-екс сделките са забранени от 2012 година.

Според обвиненията Карс е свързал банката с Олаф Шолц, когато той бе финансов министър. Канцлер Шолц разказа вече, че действително се е срещал с шефовете на банката, но твърди, че не си спомня за какво са разговаряли.

Както вече е известно, германският канцлер Олаф Шолц ще трябва да дава показания на 19 август пред разследваща комисия в парламента в Хамбург. Той ще трябва за пореден път да отговаря на въпроси дали е помогнал на частната банка "M.M. Warburg" да укрие данъци.

Още от първия му мандат като кмет на град Хамбург (2011-2018 г.) срещу Шолц периодично се отправят обвинения, че е помогнал на частната банка „M.M. Warburg“ да укрие данъци за 47 милиона евро. Тези обвинения не са доказани досега.

"Всичко това смърди до небесата", заяви Торстен Фрай, депутат от ХДС. "Рано или късно обществеността ще разбере дали опростените данъци, щедрите дарения за хамбургските социалдемократи имат нещо общо с данъчните облекчения и какво общ имат с тях разговорите на Шолц с шефовете на банката“, заяви той.