москва русия червен площад кремъл мавзолей ленин

Кремъл изгони 14 български дипломати

Москва експулсира 14 български дипломати в отговор на действията на българското правителство, съобщи руското външно министерство, цитирано от ТАСС.

"Убедени сме, че неприятелските действия по отношение на Русия нямат нищо общо с националните интереси на България и нейния народ", заявиха от руското МВнР.

Българският посланик Атанас Кръстин е бил поканен във външното министерство, където му е била връчена нота от руското дипломатическо представителство за обявяване на 14 служители на дипломатическите мисии и консулските служби на България в Русия за персони нонграта, гласи официалната информация.

Русия смята, че експулсирането на руски дипломати от България нанася значителни щети на отношенията между страните. „Смятаме, че подобни действия не само нанасят значителни щети на традиционните връзки между нашите страни, нарушават правата на сънародниците, загубили достъп до консулски услуги, но и свидетелстват за по-нататъшната деградация на колективния Запад, който е готов да пожертва интересите на партньорите, за да навреди на Русия", се казва в изявлението на дипломатическата мисия.

Както е известно, на 28 юни тогавашният премиер в оставка Кирил Петков съобщи, че е взето решение за експулсиране на 70 руски дипломати и служители в посолството. На 3 юли те бяха извозени с три автобуса до "Летище София", откъдето отлетяха за родината си с два самолета на Руската Федерация с хуманитарен статут.

Повечето служители от мисията бяха заподозрени в шпионаж, решението бе мотивирано и с необходимостта от реципрочност на броя на руските служители в София и българските в Русия.

Още тогава Москва предупреди, че ще предприеме ответни мерки.