Кинтекс - чистка - Корнелия Нинова Александър Михайлов

Бившият шеф на „Кинтекс“ извади тежка артилерия срещу Нинова

Бившият директор на "Кинтекс" Александър Михайлов здраво захапа бившия вицепремиер и министър на икономиката в правителството на Кирил Петков и лидер на БСП Корнелия Нинова. Досега тя се кълнеше, че България не е изнесла и един патрон към Украйна, но се появиха данни за активна търговия с оръжие, благословени от нея. На специална пресконференция Михайлов си отмъсти за уволнението си, разписано от Нинова през април т.г., подхвърляйки информационната бомба, че само за първите четири месеца след началото на войната в Украйна са изнесени по въздух над 4200 тона българско оръжие с подписа й.

Всички пратки са разтоварени на полското летище "Жешов" на 70 километра от украинската граница. Това летище се посочва от чуждестранните медии за основен транспортен хъб за военната помощ за Украйна, заяви Михайлов. От март до юни 60 самолета са транспортирали българско оръжие до летище "Жешов",  допълни той като се позова на информация, получена от МВнР.

Бившият шеф на "Кинтекс" разкри данни и за скандална сделка за доставка на оръжие за Украйна през румънска фирма. Сделката е била на обща стойност 200 млн. лв., като първият транш е за 60 млн., но доставката е била отказана заради дефекти, коментира той. Михайлов уточни, че в основната си част оръжията се състоят от 122 милиметрови изстрели и 122 милиметрови снаряди. “Това може да доведе до влошени отношения както с румънската, така и с беларуската страна”, заяви той.

Михайлов обвини бившия министър на икономиката Нинова, че е забавила с два месеца разглеждането на сделки за износ на оръжие на обща стойност 1 милиард евро. Комисията, която издава разрешенията за експорт на оръжие не е заседавала два месеца, заяви самата Нинова. Според Михайлов договорите за 1 млрд.евро са задържани без никакво основание. “Представете си какви са пропуските за българската икономика и индустрия,” коментира Александър Михайлов. Той допусна, че причина за това е предизборната кампания. Досега е имало практика разрешения да се издават от Нинова дори за ден, разкри той.

Михайлов призова секторът да спре да бъде използван за политически цели и в максимално кратки срокове износът по сключени договори да бъде възстановен. Ще унищожим индустрия, градена с години, ако това партийно надлъгване продължава още 3 месеца, заяви той.

Със задържането на постъпилите заявления за експорт Нинова е поставила капан за президента Радев, коментира Михайлов.  “Ако неговият кабинет не разреши износа по натрупаните в Комисията заявления, ще се генерират протести от бранша и претенции към държавата за неустойки и пропуснати ползи, а ако експортът бъде одобрен, то тя ще прокламира, че българско оръжие отива в Украйна през трети страни – нещо, което самата тя разрешаваше в продължение на месеци”, заяви Михайлов.

Както е известно лидерът на БСП Корнелия Нинова, която пое Министерство на икономиката и индустрията, през април т.г. смени ръководството на държавния оръжеен търговец "Кинтекс". Нинова мотивира решението си, твърдейки че инспекторатът на министерството е извършил проверка на "Кинтекс" за 2021 г. и е установил "редица нарушения и явен конфликт на интереси на изпълнителния директор".

Тогава Михайлов категорично отрече такава проверка на място в дружеството да е правена. Той отхвърли и твърденията за конфликт на интереси. Да припомним, че той беше назначен за шеф на "Кинтекс" едва в края на октомври 2021 година. На практика той е бил отговорен за дейността на дружеството само за два месеца в края на 2021 г., докато Нинова го натири заради проверка на работата на "Кинтекс" за цялата 2021 година.