хакнат акаунт

С хакнати акаунти публикуват неприлични детски снимки

Ирина Дунчева от "Дунчева Консултинг" – специалист по темата за Общия регламент на Европейския съюз за защита на данните (GDPR) – предупреждава за опасно хакване на акаунти, разкрито от британския център за докладване на измами и киберпрестъпления Action Fraud.

Компрометираните профили се заливат с неприлични изображения на деца и това причинява "страдание и щети на репутацията на притежателя на акаунта“. Докладите за подобни измами се увеличават всеки месец от януари 2022 г. и досега тази година са получени над 60 сигнала, казват полицаите.

Анализът е показал, че няма финансова мотивация зад това хакване, в нито един доклад не се споменава искане за откуп. Нарушители са публикували и видеоклипове от същото естество. По-голямата част от жертвите не са знаели за хакването, докато не получат имейл от социалната медия, който ги информира, че акаунтът им е спрян.

Ето и британските съвети как да действате:

  • Ако попаднете на неприлични изображения на деца онлайн, съобщете на полицията, като се обадите на телефон или посетите местното полицейско управление. Трябва да вземете със себе си устройството, което сте използвали, когато сте попаднали на изображенията.
  • При никакви обстоятелства не правете екранни снимки, не запазвайте и не споделяйте изображението. Няма да се изисква да споделяте изображенията с полицията, когато подавате сигнал.
  • Използвайте двуфакторна автентификация, за да защитите акаунтите си в социалните медии. Проверката в две стъпки може да попречи на хората да получат достъп до вашите акаунти, дори ако знаят паролата ви.
  • Уверете се, че вашите акаунти в социалните медии използват силна и различна парола от другите ви акаунти. Комбинирането на 3 произволни думи, всяка от които означава нещо за вас, е чудесен начин да създадете парола, която е лесна за запомняне, но трудна за разбиване.
  • Жертвите на хакване на акаунти не трябва да плащат никакви откупи, независимо дали са парични или под формата на видеоклип със „свидетелство“.

За британските жители са дадени и координати за подаване на сигнали за хакнати профили.

Action Fraud е националният център за докладване на измами и киберпрестъпления на Обединеното кралство, където се докладват измами или киберпрестъпления в Англия, Уелс и Северна Ирландия.

Ирина Дунчева