христо ангеличин

Прокуратурата вади 20 бона обезщетение за мачкан бивш зам.министър

Прокуратурата е осъдена да плати 20 000 лева обезщетение на бившия зам.-министър на външните работи Христо Ангеличин за моралните вреди от делото за безстопанственост във връзка със самолетни билети на министерството. Това става ясно от решението на Софийският апелативен съд, с което втората инстанция намали с 5 000 лева сумата, която държавното обвинение трябва да плати на Ангеличин.

Миналата година Софийски градски съд осъди прокуратурата да му плати 25 000 лева, а искът на Ангеличин бе за 100 000 лева. Той го заведе, след като Върховният касационен съд (ВКС) го оправда окончателно по делото, по което беше подсъдим заедно с бившия външен министър и депутат от ГЕРБ Даниел Митов. Обвиненията към тях бяха за това, че МВнР не е обявило обществена поръчка, а е сключило споразумение с Министерството на земеделието и храните (МЗХ), за да ползва услугите на туроператорска фирма, с която редовен договор имало само МЗХ. Ангеличин беше обвинен в безстопанственост, защото не е изпълнил задължението си да контролира работата на шефовете на дирекциите „Бюджет и финанси“ и „Управление на собствеността и материално – техническо осигуряване“.

Делото продължи близо 3 години, а на първа инстанция спецсъдът осъди Ангеличин на 4 години затвор и 4000 глоба. Макар да беше оправдан от следващите две инстанции, осъдителната ефективна присъда е сред аргументите за по-високо обезщетение за вреди, което дължи прокуратурата.  Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд.