Рашков - Петков - 19 март 2022 - брифинг - Борисов

Бойко Рашков подсказва на журналистите какво да питат Борисов

"Тук, в тази сграда, се намират служителите, които месеци наред работиха по случая с Божков, Борисов, Горанов и Севи. Месеци наред те събираха необходимите данни и след като събраха 470 страници, които вие неглижирате и не ви интересуват, всички тези томове заминаха за прокуратурата и съда. И никой не ги прочете до този момент. Този екип решава, не министърът."

Така министърът на вътрешните работи в оставка Бойко Рашков обясни, че не смята ареста на Борисов за своя грешка. Това стана по време на пресконференцията му, на която той отчете свършеното по време на управлението си. По повод задържането на бившия премиер Рашков обърна внимание:

"Нито едно длъжностно лице в МВР на ръководна позиция по силата на Закона за МВР не може да дава указания или разпореждания на човек, който се занимава с разследване на дадено престъпление. Ясно ли се изразих? Още по-малко министърът, който е политическо лице, може да се намесва в разследването. Ако това е правил Цветан Цветанов, който дори четеше СРС-та в парламента, нали не сте видели министърът да чете такива? А това можеше да стане, ако аз не се казвах Бойко Рашков."

Да ви припомня ли, че пред вас, пред медиите, Борисов казваше – ще обвиним този, аз ще размажа онзи. С кого? С "ИПОН? Или с МВР и прокуратурата? Питайте го, не стойте като мисирки пред него" – реагира емоционално вътрешният министър по време на отчета на дейността си. 

Като част от постигнатото той посочи приетото увеличение на бюджета на МВР, такова, каквото не е имало досега. Той изрази увереност, че постигнатото увеличение на заплатите с 20 процента от началото на месец юли, двойното увеличение на парите за облекло и за капиталови разходи, ще бъдат оценени от служителите.

Вътрешният министър коментира и предприетите структурни промени в министерството. Той припомни, че административният състав е бил подложен на внимателен анализ. Едва след това са извършени съответните реформи, като тази в ГДБОП и ДУССД, както и трансформирането на районни структури на определени места, където е била отчетена отпаднала необходимост. „Приведохме структурите в съответствие с обективните потребности на населението. Математическият модел беше обсъден с всички областни директори и така бяха трансформирани звена, независимо от политическия натиск“, обясни министърът. От друга страна, там където е имало необходимост, са  създадени такива –  като пример даде новосъздаденото ГПУ в Резово.

Министър Рашков се спря и на извършеното за техническото оборудване на структурите.

Вътрешният министър коментира и закритата нецелесъобразната практика на създадения ЕЦОН в ГДНП и подчерта, че в последните седмици е изключително засилена контролната дейност по ЗДвП.

МВР се справи изключително бързо с новите предизвикателства във връзка с кризата в Украйна, отчете зам.-министър Стоян Темелакиев. След началото на военните действия от 24 февруари е задействана Директива 55 за предоставяне на временна закрила, което е наложило бърза организация от страна на властите у нас. От страна на МВР веднага са изградени 229 автоматизирани работни места в 130 пункта на територията на страната, за да могат бягащите от Украйна да получават бърза регистрация и закрила. Зад това стои голям обем от работа, за да могат всички, които бягат от войната да получат регистрация и закрила, заключи Темелакиев.

Върху усилената нормативна дейност, извършена от МВР през последните 7 месеца се спря зам.-министърът на вътрешните работи Таня Райчева. Тя открои две причини за това – от една страна, предпоставена от развитието на обществените отношения, които са наложили оптимизиране на структурите на ведомството, а от друга – осигуряване на нормативна база, която отговоря на европейското законодателство. За това време са  изготвени няколко важни законопроекта – за Държавна агенция „Пожарна безопасност, защита на населението и единния европейски номер 112“,  новият Закон за движение по пътищата и на Законът за изменение и допълнение на Закона за чужденците в България.

Спад на престъпленията и ръст на разкриваемостта сочат данните за първото шестмесечие на 2022 година,  отчете зам.-главният секретар гл. комисар Станимир Станев. От началото на годината са регистрирани общо 41 018 престъпления, или с 3,6% по-малко в сравнение със същия период на 2021 г. (42 565). Разкрити са 18 147 от тях при 16 772 за шестте месеца на миналата година. Нивото на разкриваемост е 44,2% – ръст с 4,8 пункта спрямо първото полугодие на 2021-ва (39,4%). Най-съществен ръст за периода бележи разкриваемостта при умишлените убийства, грабежите, кражбите, както и престъпленията, свързани с наркотици, престъпленията против собствеността, документните и компютърни престъпления. Увеличение се наблюдава и при разкриването на престъпленията против стопанството, финансовата, данъчната и осигурителната система. Спад бележат регистрираните същински корупционни престъпления, като в същото време разкриваемостта при тях се повишава.

Заместник-директорът на ГД „Борба с организираната престъпност“ старши  комисар  Явор  Серафимов отбеляза, че при противодействието на организираната престъпност се прилагат комплекс от действия, съобразени с приоритетите на МВР, националните и общоевропейските интереси.

За първите шест месеца на 2022 г. са проведени 114 специализирани полицейски операции, от които 13 с чужди партньорски служби. Пресечена е дейността на 42 организирани престъпни групи. Той се спря и на извършеното по направления – контрабанда и разпространение на акцизни стоки без бандерол, противодействието на трафика на наркотични вещества и по киберпрестъпност. Главен комисар Венцислав Кирчев конкретизира дейността на ГД „Национална полиция“ с предприети успешни реализации, свързани с разкриването на тежки криминални престъпления, нелегални фабрики за цигари, ефективно противодействие и превенция на измами. Той отчете намаление при регистрираните престъпления против стопанството, финансовата, данъчната и осигурителната система, престъпленията против собствеността, против дейността на държавни органи и обществени организации, корупционни практики. Главен комисар Кирчев отбеляза, че част от операциите са постигнали успех и в резултат на изграденото  добро взаимодействие с полицейските структури на други страни.

Директорът на ГД “Гранична полиция“ главен комисар Деян Моллов, отбеляза, че от началото на тази година до момента миграционният натиск на външните граници на Европейския съюз  продължава да отчита по-високи стойности в сравнение на същия период на миналата година, като през април е достигнал своя пик. Най-голям брой опити за незаконно преминаване на държавната граница са установени на българо-турска граница – около 98%. В резултат на  предприети комплекс от мерки и активирането на Плана за действие при извънредна ситуация, бе усилена охраната и наблюдението на държавната граница с допълнително служители от Министерството на отбраната и МВР. Равносметката е – миграционният натиск по границата е намален почти два пъти.