Ричард Мур - МИ6 - британско разузнаване

Половината от шпионите на Кремъл в Европа вече са изгонени

Половината от всички руски шпиони, действащи под дипломатическо прикритие в Европа, са били изгонени от началото на войната в Украйна, заяви шефът на MI6 на конференция по сигурността в САЩ.

Ричард Мур, ръководител на британското външно разузнаване, заяви, че експулсирането на около 400 руски дипломати от страни в континентална Европа, е намалило драстично шпионските възможности на Кремъл.

По време на конференцията по сигурността в Аспен той заяви, че западните разузнавателни служби са положили "доста целенасочени" усилия да разрушат руските шпионски мрежи след инвазията.

"Така че в цяла Европа са експулсирани около половината – по последни данни около 400 руски разузнавачи, работещи под дипломатическо прикритие", казва Мур. "Това вероятно е намалило наполовина възможностите им да шпионират за Русия в Европа."

За пръв път MI6 оповестява публично оценката си за въздействието на координираните експулсирания в отговор на инвазията през февруари. Въпреки че броят на 400 души от различни държави е бил предварително изчислен, съотношението не е било такова.

Руските шпиони, както и служителите на разузнаването на почти всички големи държави, обикновено се преструват, че работят под прикритие в посолството на своята страна. Само една шепа дългосрочни шпиони – т. нар. нелегални – се представят за обикновени граждани и действат извън дипломатическата рамка.

През април Германия изгони 40 руски дипломати, а Франция – още толкова. Великобритания е една от малкото страни, които не са изгонили нито един дипломат, обвинен в шпионаж. Преди четири години, заради покушението над Скрипал и дъщеря му в Солсбъри Обединеното кралство изгони 23-ма руски дипломати и служители с "двойно предназначение", а службите на Острова продължават да са убедени, че никой от тях не е бил заменен.

"Развитието на войната в Украйна върви в печеливша за Киев посока и на Русия ще й става все по-трудно да осигурява достатъчно жива сила и бойна техника на украинска територия", убеден е ръководителят на британското разузнаване. Нещо повече – според него, ако западните демокрации осигурят на Киев достатъчно оръжия, бойна техника и боеприпаси, украинските въоръжени сили до няколко седмици ще се опитат да организират контраатака. "Мисля, че за самите украинци е важно да демонстрират способността си да отвърнат на удара", каза още той.

В изказването си, Ричард Мур не пропусна да се съгласи с колегата си от ЦРУ – Бил Бърнс, за "липсата на доказателства, че здравословното състояние на Путин е сериозно влошено". В началото на инвазията се появиха публикации, според които руският президент бил болен от рак, бил на стероиди и какво ли не още. Днес на всички тях се гледа като на най-обикновени спекулации.

Другата "сюжетна линия" на ЦРУ, с която Ричард Мур се съгласи е, че Пекин не доставя оръжие на Русия, защото го е страх от западни икономически санкции.

"Ако можеха да доставят оръжие и да се измъкнат, щяха да го направят", заяви Мур и допълни: "Китай работи с пълна сила, за да разбере какви поуки може да извлече от войната в Украйна и досегашната реакция на Запада. Твърде рано е да се каже какви поуки ще си извлекат от неуспешните опити на Путин, но Пекин не бива да подценява решимостта ни да защитим Тайван от всеки опит за насилствено обединение с Китай!"

Борислава Кирилова