Георги Семерджиев - Джигита и Симона  Радева - Кифла с пагон

Прокуратурата пак доказа, че й трябва чистка, а не реформа

Когато няма какво друго да направи, че да докаже себе си, глупавият и самовлюбеният правят глупости. А когато двете "качества" са събрани в един индивид – работата хептен върви към провала. Преди малко откъм държавното обвинение изтече хвалба, че Софийска районна прокуратура (СРП) погнала Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) заради забавена преписа, "посветена" на евентуално престъпление, извършено от Георги Семерджиев.

Както всички вече знаем, това е онзи бивш ритнитопковец, който от 2005 г. кара без книжка, хващан е от органите на КАТ над 50 пъти за най-различни "неща" – каране с превишена скорост, ПТП-та, каране на пияна глава или с разбълникан от дрога мозък и т.н. За последно, в началото на месеца, пиян и дрогиран, посред нощ той уби две момичета на кръстовището пред хотел "Хемус" и избяга от местопрестъплението.

Докато публичният скандал около катаджийско-полицейския чадър на ненормалника набираше скорост, на бял свят се появиха и данни, че Семерджиев се е ползвал и с протекциите на прокуратурата. На какво ниво, можем само да се досещаме, защото поне засега всички се правят на ощипани и никой не иска да размърда Инспектората към Висшия съдебен съвет. Вместо това, държавното обвинение тръгна да затваря чадърите на Семерджиев в МВР.

Като начало, в окото на бурята попада полицейска преписка за това, че на 19 декември 2020 г. на Семерджиев бил съставен акт за установяване на административно нарушение за управление на автомобил без шофьорска книжка.

Година и половина по-късно – на 15 юли 2022 г., при решаването на преписката служителите на Отдел „Пътна полиция“ в СДВР са установили, че били налице данни за извършено престъпление от Семерджиев и я докладвали на СРП. Наблюдаващият прокурор веднага се усъмнил, че тук има нещо гнило и разпоредил проверка, която да установи защо докладът по образуваната полицейска преписка пред СРП се е забавил толкова много.

В хода на извършената проверка е установено, че през януари 2021 г. от ОПП-СДВР е изготвено наказателно постановление спрямо Семерджиев, но то не му е било връчено. От приложената справка станало ясно, че деловодно материалите са изведени от ОПП-СДВР чак на 6 юли 2022 година. И че през 2010 г. Семерджиев е бил споходен от същото щастие – хванали са го в крачка, написали са му наказателно постановление, връчването му се е разминало…

Според информацията, разпространена от пресцентъра на държавното обвинение, наблюдаващият прокурор бил дал указания "да се установи кой служител е държал документите и как го е направил; защо тези документи са били в ОПП-СДВР, а не са връчени на Семерджиев; защо не са били уведомени други отдели на МВР и прокуратурата; какви действия са предприети или не са предприети във връзка с това".

И още – Софийската районна прокуратура била образувала ново досъдебно производство спрямо Георги Семерджиев – за това, че е шофирал автомобил без съответно свидетелство за управление.

Както се казва в едни популярни телевизионни реклами за бързи кредити – "Стига глупости!" Заради дългогодишното издевателство над закона в полза на Георги Семерджиев досега трябваше да са уволнени поне 50 човека от МВР, плюс още десетина прокурори и следователи. След което всички те да станат пациенти на Темида по дело за корупция. Отначало като свидетели, а по-нататък – според зависи. Всеки, който "пропее" – става защитен свидетел, който продължава да мълчи – става обвиняем за престъпления по служба и срещу правосъдието. Може и за организирана престъпна дейност.