Кавала

Край Кавала се разби украински самолет с 12 тона експлозиви

Украински товарен самолет Ан-12 с осем души на борда се е разбил край Кавала. Според гръцките медии самолетът е превозвал 12 тона опасни материали, главно експлозиви. Експерти по взривните вещества разследват случая.

Самолетът е извършвал полет от Сърбия за Йордания. Неговият пилот предупредил летището в Кавала, че има проблем с единия двигател и затова иска да му позволят аварийно кацане. Малко след това връзката прекъснала и самолетът се разбил на 40 километра от летището, избухвайки в пламъци.

На мястото на катастрофата веднага били изпратени спасителни екипи – 15 огнеборци и 7 цистерни – но те не успели да се доближат заради избухнали експлозии.

Пожарната служба отцепила район в радиус от около 400 метра, като се очаква зоната да бъде разширена. Местните жители били предупредени да не излизат и да държат затворени прозорците си.

Малко по-късно през деня министърът на отбраната на Сърбия Небойша Стефанович обяви по време на извънредна пресконференция, че самолетът е собственост на фирмата "Меридиан Лтд." от Украйна. Той е излетял от Ниш и е превозвал 11.5 тона продукция на сръбската отбранителна индустрия за Бангладеш, чието министерство на отбраната я било поръчало.

 Стефанович уточни, че самолетът е излетял в 20.40 часа от Ниш и е превозвал мини за минохвъргачки и учебни мини за крайния купувач – Бангладеш. По думите на сръбския министър на отбраната самолетът е имал предвидени технически кацания в Аман, Ахмад Абад и Дака – като крайна дестинация.

При падането на самолета осем членове на екипажа са загинали, сред тях не е имало сръбски граждани, заяви Стефанович.