хакер

Хакерите ги очаква шест години затвор плюс глоба

Завишават се наказанията и за киберпрестъпленията, след като днес промяната в Наказателния кодекс бе гласувана на второ четене. Досегашният текст предвиждаше, че който неправомерно осъществи достъп до информационна система или части от нея, в немаловажни случаи се наказва с лишаване от свобода до две години. Според приетите промени думите „две години“ се заменят с „шест години и с глоба до три хиляди лева“.

От две до осем години затвор става наказанието за склоняване на непълнолетни към блудствени действия. Според нея, който чрез употреба на сила или заплашване, или чрез използване на положение на зависимост или надзор склонява непълнолетно лице да участва в действително, виртуално или симулирано блудствено действие, включително содомия, мастурбация, сексуален садизъм или мазохизъм, както и за похотливо показване на човешки полови органи, се наказва с лишаване от свобода до шест години. А ако го склонява да участва в действително, виртуално или симулирано съвкупление, полово сношение, сексуален садизъм или мазохизъм, се наказва с лишаване от свобода от две до осем години.

В хода на дискусията Атанас Атанасов отбеляза, че много трудно се разкриват компютърни престъпления без да се прилагат СРС-та. Той приветства промените в НК и обяви, че те са в правилна насока, тъй като подпомагат органите по разкриването на киберпрестъпления. Атанасов обясни още, че сега, за да се прилага СРС, предвиденото наказание трябва да е над пет години.