свят решетки арест затвор

Великобритания иска екстрадиция на пловдивчанин за източване на 38 млн паунда

Великобритания иска с Европейска заповед за арест 32-годишен пловдивчанин да бъде екстрадиран в Лондон. Гюнеш Али е задържан в България във връзка с мащабно разследване на Острова за фалшифициране на документи, пране на пари и източване на пари от бюджета на социално подпомагане. Според обвиненията на английските власти Гюнеш е източил близо 38 милиона паунда.

Гюнеш Али от 12 години живее в Англия, като първоначално работи в строителството, а след това отваря офис за изготвяне на документи. „Не съм вършил нищо незаконно. Сега разбрах , че съм издирван. Аз помагах на новопристигналите да си оформят документите за пребиваване срещу съответните такси. Върнах се в България, за да помогна на брат ми, който не е добре. Не съм се крил, имам адвокат в Англия, който движи нещата, твърди той.

Английският закон предвижда от 5 до 14 години затвор, за четирите престъпления, в които е обвинен Гюнеш. Адвокатът му поиска той да бъде поставен под домашен арест.

Когато тази година си идва в България, Гюнеш създава търговско дружество. Според него това било доказателство, че не е се е крил от властите. По същото време в Англия тамошните власти са правили проверки на много други офиси като неговия-за изготвяне на документи. Не знам защо се насочиха към моя. Всичко беше законно и идваха хора с реални документи, които си плащаха. Помагал съм на много хора, те могат да застанат зад мен, твърди Гюнеш.

Окръжен съд -Пловдив го постави под домашен арест, защото се грижи за болния си брат.