орешец

Следствието подхвана катастрофата край Гара Орешец

Екип от следователи от Националната следствена служба пое разследването на тежката катастрофа край Гара Орешец, при която загинаха трима души, след сблъсък на влак с тежкотоварен автомобил. Под наблюдение на Видинската окръжна прокуратура е образувано досъдебно производство по неотложност по случая.

До тъмните часове на вчерашния ден експерти, следователи и полицаи извършваха първите огледи на мястото на инцидента, районът бе отцепен и движението бе  блокирано. Влаковата композиция е била от 4 вагона и локомотив и във влака са пътували 52 души. След удара локомотивът се е деформирал, първият вагон е дерайлирал. Камионът, натоварен с инертни материали и общо тегло близо 50 т. е идвал от близка кариера, правейки завой стъпва на жп прелеза и се сблъсква челно в идващия влак. В следствие на удара камионът се е преобърнал, баластрата се е разпиляла.

На място са загинали двамата машинисти – на 47 г. и на 57 г., и 48-годишният шофьор на камиона, и тримата са от Видин.

Трима пътници са били леко ранени и веднага им е оказана медицинска помощ на място от пристигналите екипи на спешна медицинска помощ. 

Бързият влак от Видин за София се е движел с допустимата за този участък скорост. Звуковата и светлинна сигнализация на прелеза в момента на извършване на процесуалните следствените действия работеше, но тепърва експертите и следователите ще изясняват дали е работила и се е задействала по време на инцидента.

След като екипът от следователи събере всички доказателства и огледът приключи, ще може да изясни и механизмът на самото произшествие, както и други обективните обстоятелства – дали се касае за човешка грешка, техническа неизправност  или нещо друго.

Движението в жп участъка бе блокирано и предстои вагоните да бъдат изтеглени от мястото на инцидента и пътят да бъде освободен.