дрон

Полицията в Бургас ще си помага в разследванията с дрон

Бургаската полиция се сдоби с дрон за разследване. Дронът със специфично оборудване и допълнителна радиометрична термо камера за нуждите на оперативно-издирвателната дейност и разследването на престъпления бе дарен на ОД на МВР-Бургас от Националната агенция за борба с престъпността на Великобритания.

Мартин Шайърс – международния офицер за връзка на Националната агенция подписа с Директора на ОД на МВР старши комисар Калоян Калоянов договор за направеното дарение, като подчерта, че идеята за дрона е възникнала преди около две години.

В резултат на множество разговори и отличните партньорски контакти между двете институции идеята е финализирана и дрона ще бъде повече от полезен в пряката полицейска работа по ограничаване на различни по вид криминални деяния.

Според Шайърс „дрона изглежда забавен, но той ще е и много полезен, тъй като голям процент от разследванията ще бъдат улеснени от всевиждащото му око”.

Старши комисар Калоянов благодари за направения дарителски жест, като заяви, че в ход е подготовката на специално обучение на служители от четири структурни звена на ОД на МВР, които да ползват дрона в своята работа – отдел „Криминална полиция”, Базовата-научно техническа лаборатория – БНТЛ и сектори „Специализираните полицейски сили” и „Специални тактически действия”.

Общата стойност на дарението е в размер на близо 57 000 лв., като освен дрона и специалната термо камера, са включени още смарт контролер и батерия.