сгс

САС отказа на Евелин Банев-Брендо да излежи у нас присъдите си от Италия и Румъния

Тричленка на Софийския апелативен съд отказа на Евелин Банев-Брендо възможността да излежи в България наложените му в чужбина ефективни присъди за наркотрафик. Той бе наказан с 20 години затвор в Италия и 10 г. в Румъния. Това решение на Апелативен съд – София изцяло потвърждава разпореждането на Софийския градски съд, съобщават от пресцентъра на магистратурата.

По официални данни, Банев се укрива някъде по света след произнесената му у нас осъдителна присъда. През 2018 г. той е бил обявен за общодържавно издирване, спрямо него е издадена и Европейска заповед за арест. Обявен е с Червена бюлетина и за международно издирване и временно задържане с цел екстрадиция в България в случай, че се открие на територията на която и да е държава – членка на Интерпол.

Брендо бе установен в Украйна и лежа в тамошния арест от 8 до 21 септември 2021г., когато бил освободен заради придобито украинско гражданство. След това местонахождението му е неизвестно.

Затова апелативните магистрати правят извод, че Банев не се намира на територията на България, още повече че при първото негово легално влизане на територията на България, следва да е задържан фактически и отведен на място за изтърпяване на наказанието „лишаване от свобода“ по влязлата в сила присъда на СГС. По тези причини молбата на Банев е недопустима, а производството по нея се прекратява.

Определението на САС е окончателно и на подлежи на обжалване и протест.