правов ред стара загора

Прокурори, съдии и полицаи участваха в дискусия с ученици

За поредна година Районна прокуратура – Стара Загора, съвместно с Районен съд – Стара Загора, участват в Образователната програмата „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, с партньори по програмата – Гимназия за преподаване на чужди езици „Ромен Ролан“, и съдействието на сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР – Стара Загора и РЗИ – Стара Загора.  Програмата се осъществява с цел популяризиране дейността на съда и прокуратурата и повишаване правната култура на гражданите.

Ученици от 11 клас участваха в среща – дискусия, проведена в сградата на Съдебната палата в гр. Стара Загора на 03 юни 2022 г., на тема: „Пътна безопасност. Управление на моторно превозно средство след употреба на алкохол и наркотични вещества“ .

На учениците бе представена интерактивна презентация по темата, като служители на сектор „Пътна полиция“ обясниха правата и задълженията на участниците в движението, предвидените административни нарушения и наказания, както и какво е въздействието върху човешкия организъм след приема на алкохол, упойващи или наркотични вещества.

Представител на Районна прокуратура–Стара Загора информира младежите в кои случаи употребата на алкохил и наркотични вещества и последвалото след това управление на автомобил съставлява престъпление и какви са предвидените в закона наказания.

Със специални алкоочила, предоставени от РЗИ – Стара Загора, учениците симулативно изпитаха влиянието на алкохола върху възприятията и реакциите си.