районна прокуратура

Разследват нападение над лекар от спешна медицинска помощ

Районна прокуратура – Самоков е уведомена за образувано досъдебно производство за причиняване на телесна повреда на медицински специалист. Към сегашния момент е установено, че около 19,40 ч., на 4 юни 2022 г., две лица нападнали лекар в зала на Филиала за спешна медицинска помощ в Самоков при изпълнение на службата му.

Снощи, в РУ-Самоков, постъпил сигнал от фелдшер във Филиала за спешна медицинска помощ в града, че са били нападнати от група хора. Незабавно на място са изпратени полицейски екипи. По първоначални данни е установено, че около 17.30 часа мъж е бил доведен от неговите близки в тежко здравословно състояние. Въпреки усилията на медицинския екип пациентът е починал. Вследствие на това пред спешния кабинет се събрала тълпа, която разбила вратата. При опита за саморазправа докторът бил ударен неколкократно, а апаратурата –  разхвърляна. Медицинските специалисти се затворили в стая за отдих, последвали нови опити за взломяване на врати. С оглед своевременното овладяване на ситуацията и недопускане ескалиране на напрежението са мобилизирани всички сили на РУ-Самоков, придадени са и допълнителни екипи от жандармерията и съседни районни управления.

Първоначално са задържани петима участници в инцидента, като впоследствие в ареста са оставени двама родственици на починалия мъж, на 30 и 32 години. На местопроизшествието е извършен оглед и по случая е образувано досъдебно производство.

Събраните доказателства са докладвани своевременно в прокуратурата, като в рамките на днешния ден се очаква на двамата мъже да бъдат повдигнати обвинения.

Към момента обстановката в града е спокойна. Полицейското присъствие остава засилено.  Дежурният прокурор в Районна прокуратура – Самоков анализира материалите по делото, с оглед преценка за правната квалификация на деянието и привличането на извършителите му в качеството на обвиняеми. За срок до 24 часа по Закона за МВР са задържани 2 лица.

Окръжна прокуратура – София изяснява причината за смъртта на пациент, станала повод за нападението над лекаря от ФСМП – Самоков.