Съдия Николай Гунчев с благодарствена грамота за развитие на правната мисъл от Охридската школа по право

Съдията от Върховния административен съд Николай Гунчев получи благодарствена грамота за безкористна подкрепа и заслуги в реализацията на Охридската юридическа школа и за развитието на правната мисъл по време на 8-мата Международна научна конференция на тема: „Ролята и смисъла на кодификацията на правото в съвременното законодателство“. Събитието се проведе в периода от 12 до 15 май 2022 година в Конгресния център в град Охрид, Северна Македония.

Конференцията традиционно се организира от Iuridica Prima (Институт за правно-икономически изследвания и образование), която е създала лятна Охридска школа по право и се стреми да създаде трибуна на юристите от Балканския полуостров с цел споделяне на добри практики и общо развитие на правната наука.

Тази година в конференцията взеха участие представители на Албания, Република България, Република Словения, Република Сърбия, Република Хърватска, Северна Македония и Черна гора. Официални гости на конференцията бяха министърът на правосъдието на република Северна Македония Никола Тупанчевски и бившият министър на образованието и науката и декан на юридическия факултет на Скопския унивеDocument Link Iconрситет (2000-2008) проф. д-р Гале Галев.

Съдия Николай Гунчев представи „Актуални аспекти в развитието на българското законодателство и правно образование“. В своето изказване той акцентира на актуалните промени в българското законодателство и на основните дискусионни предложения за законодателни промени, които са на дневен ред. Разгледа въпроса за закриване на специализираните съд и прокуратура, статута на магистратите, съсловните магистратски организации, СЮБ като съсловна организация на всички юристи в България, административния договор, дигитализацията на правосъдието, политическата коректност като съвременна форма на цензура, правните аспекти на евтаназията, уредбата на гей-браковете. Огромен интерес предизвика и с мнението си за нивото на юридическото образование в момента и необходимостта от мерки, за да се издигне статутът на юридическата професия.

Коментира броя на юридическите факултети, необходимостта от единен държавен изпит за студентите от всички юридически факултети.