Министерски съвет Борислав Сандов

Сламени хора стоят зад някои предприятия в България

"Протестите на служителите от ТЕЦ "Марица 3" трябва да се насочат към работодателя им, който не е осигурил спазване на законодателството, а не към действията на екологичните власти", това заяви в "Денят започва" по БНТ  вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов.

"За министерството на околната среда и водите реалният собственик на ТЕЦ-а остава неизвестен", подчерта той като допълни, че "по документи това са двама души – гражданин на Шри Ланка и на Великобритания, за които няма никаква информация". Вицепремиерът допусна, че е възможно собствениците на ТЕЦ-а да имат политически гръб щом са работили толкова дълго време в нарушение на закона, заради което е осъдена и България. Разследването на това е работа на компетентните органи.

"Собствениците не са се появили, за да водят разговори – идват представители на предприятието. Обяснявам си го с това, че в България има предприятия, зад които седят сламени хора и сламени офшорни фирми и затова и се допуска те да действат в нарушение на закона, защото в един момент хората не знаят пред кого да адресират жалбите си." – заяви Сандов.

Сандов отново защити решението за спиране на ТЕЦ-а, тъй като не е изпълнено предписанието по комплексното разрешително, а именно – димът от горенето на въглищата да излиза през комина, а не през сградата и котелното помещение. През изминалата година, откакто ТЕЦ-а отново работи, въздухът в града е замърсяван системно, а след спирането на инсталацията превишение на нормите не е регистрирано, допълни той и напомни, че на 12 май България е осъдена за това, че системно не подсигурява чист въздух на гражданите си.

Борислав Сандов защити решението на мнозинството в Народното събрание, с което се връща съдебният контрол чрез втора инстанция на Оценката за въздействие на околната среда за обекти от национално значение. Според него това няма да забави драстично строителството, а ускоряването на проектите може да се случи чрез промени в други процедури.

На прага на летния сезон министърът на околната среда и водите заяви, че не е спокоен за Черноморието, защото вижда проблеми по места. Той увери, че екологичните власти няма да допуснат разрушаване на дюни и застрояване на последните диви плажове.