съд петрич

Сириец е с повдигнато обвинение за трафик на мигранти

Териториално отделение – Петрич на Районна прокуратура – Благоевград, внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу гражданина на Сирия М. А., привлечен към наказателна отговорност за извършено от него престъпление по НК.

Обвиняемият М. А. живее в България от около 20 години. През последните години той участвал в превеждане на лица от различни държави в страни от Западна Европа. Тази дейност извършвал срещу заплащане, в съучастие с други лица. За осъществяването й били използвани различни маршрути, включващи Гърция, България, Сърбия, Хърватия и Унгария.

През 2018 г. с М. А. се свързали иракски граждани, като поискали от него да преведе техни роднини от Гърция в Германия през България. Той се ангажирал с това и за осъществяване на незаконен превоз на чужденците се свързал с Д. И. от с. Беласица. Съучастникът му създал необходимата организация, а обвиняемият изпратил снимки на лицата и местонахождението им.

На 8 юни 2018 г., в Солун, трима граждани на Ирак били качени в автомобил и откарани в планина в района преди ГКПП Промахон – Кулата. След около петчасов преход стигнали билото на планина Беласица и незаконно преминали границата на България, където ги чакал друг автомобил.

Мигрантите и лицата, участващи в незаконното им превеждане през границата, са били установени и задържани от полицейските служители в необработваема черешова градина до с. Беласица.

По случая е било образувано досъдебно производство.

М.А. е бил привлечен в качеството на обвиняем за незаконно превеждане на чуждестранните граждани през границата на страната с Гърция. Престъпното деяние е било извършено от него в съучастие с други лица, като той действал като подбудител и помагач.

Наказателното производство срещу неговите съучастници е приключило с постановяване на осъдителни съдебни актове. Тримата иракски граждани са били привлечени към наказателна отговорност за преминаване през границата на страната без разрешение на надлежните органи на властта и през неопределени за това места.

Междувременно, във връзка с четири престъпления, свързани с трафик на хора, обвиняемият е бил обявен за международно издирване с цел арест и предаване на основание Европейска заповед за арест (ЕЗА), издадена от компетентен орган в Германия.

В изпълнение на ЕЗА през 2019 г. М.А. е бил предаден на искащата страна и впоследствие осъден на 3 години и 3 месеца „лишаване от свобода“. След признаване на чуждестранното съдебно решение от българския съд е бил осъществен трансфер на осъдения в гр. София за изтърпяване на наложеното му наказание.

Предстои поредното за обвиняемия дело да продължи в Районен съд–Петрич.