ГКПП "Капитан Андреево"

Има огромен корупционен риск само една фирма да оперира на „Капитан Андреево”

Има огромен корупционен риск само една фирма да оперира на „Капитан Андреево”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” по NOVA  председателят на Антикорупционната комисия в НС и депутат от ПП Михал Камбарев, коментирайки скандала с изземването на функциите на частната лаборатория за пестициди на ГКПП "Капитан Андреево", чиято дейност беше спряна от държавата.

„Дали депутат е предлагал подкуп – това не го знам. Тази информация все още я нямам. Надявам се органите да си свършат работата и да разкрият кой какво е предлагал и на кого. Но интересът е голям, защото това все пак е външна граница на България през която се вкарва огромен обем храна. Това е и външна граница на целия ЕС. Ако сте превозвач и искате да докарате стока до Германия – домати или друга храна – нямате друг избор освен да минете през тази фирма, която оперира там. И тя да реши дали ще минете или не в една стая, в която няма камери”, посочи Камбарев.

И допълни: „Има огромен риск – да имаме само един оператор, да няма камери. Предполагам, че камерите не са функционирали, защото в стаята, в която паркира камиона, може реално да се види дали стоката се разтоварва или не".

Той описа и процедурата по контрол. „Появиха се информации, че са вземани по 488 лева за разтоварване на стоките, и за вземането на пробите – ветеринарен, здравен или фитосанитарен  контрол. Тази цена е определена от фирмата. Не съм сигурен, че сега сумата, определена от държавата ще е същата, но разликата е, че тези пари ще влизат в бюджета”.

По думите му сумата на камион може да достигне до около 1500 лева само за пробите. „Има огромен обем тирове, които преминават през пункта. Но разковничето е друго – не колко се плаща по документи и наистина реално, а това, че като превозвач зависите от решението на една фирма, която оперира последните 10 години”.