кевр

Хакерска атака срина сайта на КЕВР

В деня, в който се очаква да стане ясно какви са предварителните разчети на енергийния регулатор за поскъпването на тока и парното от юли, интернет страницата на комисията беше поразена от хакери. От Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) коментираха пред bTV, че причината за срива на сайта им е хакерска атака. Страницата беше достъпна за кратко между 11 и 12 ч. Вчера, тъкмо на този сайт, бяха публикувани заявленията на топлофикациите за нови цени, като поскъпването искано от различните дружества е от 30% до над 330%. Най- голямата топлофикация – софийската, е с искане за 29%, а рекордьора в заявено поскъпване е Велико Търново – 332%.

Всички тези сметки на дружествата обаче са правени през март и там не са заложени средствата които държавата им отпусна. Не е заложено обаче и последното поскъпване на природния газ заради войната в Украйна. Днес трябва да видим предварителните разчети с новите сметки на КЕВР, а окончателното решение колко ще поскъпнат тока и парното ще се вземе на 1 юли.

Исканите цени в заявленията на електроразпределителните дружества за скока в цената на тока се оказаха скрити и вместо числа в документите са изписани хиксове. Неофициално обаче информацията е за поскъпване средно за страната от около 3-4 процента.

Шоково поскъпване на цената на парното и топлата вода няма да има, но ще е по-голямо от обичайното. Това обяви пред bTV председателят на Асоциацията на топлофикациите Кремен Георгиев.

По думите му скокът в сметките със сигурност ще бъде двуцифрен.