апелативен съд бургас

Четири лица са обвинени за системна контрабанда на акцизни стоки и пране на пари

След протест на Окръжна прокуратура-Сливен е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на С.С., М.Г., М.Я., обвинени в организирана системна контрабанда на акцизни стоки и изпиране на пари, както и по отношение на В.М., обвинен в изпиране на пари. Четиримата бяха привлечени към наказателна отговорност след съвместна операция, проведена от служители на Сектор „БОП“–Сливен и ТД на ДАНС–Сливен под надзора на Окръжната прокуратура – Сливен.

Обвиняемите бяха задържани за срок до 72 часа от Окръжната прокуратура, която внесе в съда и искане за определяне на мярката за неотклонение „задържане под стража“. То не бе уважено от Окръжен съд – Сливен, който постанови по отношение на С. С., М. Г. и М. Я. да бъде взета мярка за неотклонение „парична гаранция“, а по отношение на В.М. да бъде взета мярка за неотклонение „подписка“.

Определението на Окръжен съд – Сливен бе протестирано пред Апелативен съд-Бургас. Депозираният протест бе поддържан от участвалия в съдебното заседание прокурор от Апелативна прокуратура – Бургас. Той посочи, че първоинстанционният съд неправилно е възприел, че по отношение на С. С., М. Г. и М. Я. липсва реална опасност да се укрият или да извършат ново престъпление. Тази опасност се формира от възможността обвиняемите да получат наказания до 12 години „лишаване от свобода“, избягването на което е възможно да мотивира у всеки от тях желание да се укрият. Посочено бе, че обвиняемите често са пътували извън страната. Имат и съучастници зад граница.

В първоинстанционното определение на съда не е взет под внимание фактът, че обвиняемият С. С. е осъждан, а по отношение на него се провежда и друго досъдебно производство. Тези факти го характеризират като личност с висока степен на обществена опасност.

Формираният от първата съдебна инстанция извод, че по отношение на обвиняемия В. М. липсва обосновано предположение за извършване на престъплението, в което е обвинен, също бе атакуван от прокуратурата. Посочени бяха свидетелски показания, според които парични суми, придобити от осъществяваната контрабанда на цигари във Великобритания, са предоставени именно на В. М.

Прокурорът изтъкна, че голяма част от свидетелите по досъдебното производство се намират в положение на зависимост от обвиняемите, които биха могли да им въздействат, ако не им бъде наложена мярка „задържане под стража“.

Тричленка на Апелативен съд – Бургас взе предвид аргументите на прокуратурата и наложи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо С.С., М.Г., М.Я. и В.М. По този начин отмени изцяло определението на Окръжен съд – Сливен.

Постановеното определение на Апелативен съд–Бургас е окончателно.