съд варна

Обвиниха адвокат, набавил за себе си имотна облага в размер на 98 500 лева като пълномощник на свой познат

Районна прокуратура – Варна предаде на съд 41-годишния М. А., който при условията на продължавано престъпление, в качеството си на пълномощник и в кръга на неговите пълномощия, с цел да набави за себе си имотна облага, възбудил и поддържал заблуждение у свой довереник и му причинил имотна вреда в големи размери – престъпление по НК.

Обвиняемият и потърпевшият били съседи и се познавали, между тях възникнали приятелски отношения. Потърпевшият имал доверие на своя съсед и знаел, че мъжът е адвокат. М. А. от своя страна осъзнавал това и тъй като имал нужда от парични средства решил да се възползва и да го заблуди с цел да спечели за себе си облага. Предвид това, по време на срещите им, обвиняемият споделил, че има познати частни съдебни изпълнители, участва в търгове за недвижими имоти и може да закупи такива на ниски цени. Показал му и снимки на няколко апартамента, които се намирали във Варна. Потърпевшият му повярвал и решил да си купи такъв имот. Уведомил за това М. А., като помежду им бил подписан договор за правна защита и съдействие, за да може адвокатът да действа от негово име.

В договора било записано изрично, че възнаграждението на обвиняемия в размер на 1 000 лева следвало да бъде платено по банков път. Въпреки това потърпевшият му дал на ръка сумата, тъй като му имал доверие. Двамата подписали още един договор във връзка с друг търг, на който се очаквало адвокатът да представлява своя познат. И хонорарът отново бил платен на ръка.

След подписването на горепосочените договори, двамата продължили да се срещат редовно, като разговаряли за имотите, които трябвало да бъдат закупени. Почти на всяка от срещите потърпевшият давал на ръка суми от 500 лева до 20 000 лева, тъй като обвиняемият му обяснявал, че те са необходими за първоначална вноска, за допълнителни плащания, различни такси и др. Общата сума, която адвокатът получил за закупуването на два апартамента чрез публична продан от своя познат, възлязла на 98 500 лева.

Дни след последната им среща през януари 2020 година потърпевшият разбрал, че М. А. бил задържан за измама на други хора. Тогава си дал сметка, че той също станал жертва на измама и неговият познат и адвокат няма да изпълни поетия ангажимент да участва от негово име и за негова сметка в публична продан и да закупи два недвижими имота – апартаменти.

Предстои делото срещу 41-годишния мъж да бъде насрочено за разглеждане във Варненския районен съд. Ако бъде признат за виновен, той може да получи наказание „лишаване от свобода“ за срок от една до осем години.