незаконни гонки

Съдят петима за участие в нерегламентирани автомобилни състезания на пътя

Районна прокуратура – Пловдив предаде на съд петима обвиняеми за извършени хулигански действия при нерегламентирано участие в автомобилни състезания на пътя за Асеновград. Това съобщи Чавдар Грошев, районен прокурор на Пловдив, на съвместен брифинг днес на Районна прокуратура – Пловдив и ОД на МВР – Пловдив.

На 20 март 2022 г., между 21,30 ч. и 22,00 ч., участниците в т. нар. „гонки“ се намирали на главен път II – 86, в посока към Асеновград. Те били застанали успоредно на платното за движени с колите си. Първите двама участвали в нерегламентирането състезание с товарен автомобил, марка „Рам“, и лек автомобил, марка „Мерцедес“, а вторите – с леки автомобили – „Хонда Сивик“ и „Фолксваген Голф“.  Петият обвиняем бил рефер, който подавал сигналите за стартиране на състезанието.

„С поведението си на пътя те са създали опасност не само за себе си, но и за намиращите се наблизо хора. Те са останали възмутени и притеснени от нарушаването на обществения ред, което е недопустимо и е създавало предпоставки за възникване на произшествие“, допълни още прокурор Грошев. Той припомни, че наказателната отговорност по чл. 325 ал.3 от НК – за хулиганство на пътя, е лишаване от свобода до 5 години и лишаване от права.

Районният прокурор Чавдар Грошев предупреди да се спазват правилата за движени по пътищата по време на предстоящите абитуриентски балове. „Оставете еуфорията! Една необмислена постъпка може да доведе до неблагоприятни, а в някои случаи и до фатални последици“, каза прокурор Грошев. Той напомни, че водачите, които шофират след употреба на алкохол над 1,2 промила или наркотици подлежат на наказателна отговорност, като в повечето случаи прокуратурата внася делата срещу тях в съда в рамките на бързото производство т.е. за седем дни.

В брифинга участваха ст. комисар Димитър Балев, началник на ОД на МВР–Пловдив, комисар Костадин Костов, началник на отдел „Охранителна полиция“ и гл. инспектор Йордан Милушев, началник на сектор „Пътна полиция“.