ББР - централен офис

Проблемна фирма е получила 150 милиона лева кредит

Преди една година стана публично известно, че ББР – държавната банка, чиято основна задача е да подпомага с кредити малкия и среден бизнес, е отпускала заеми в огромни размери на определени фирми. Само 8 от тях са получили близо 1 млрд. лв. от държавните пари.

Това беше и една от причините ръководството на банката да бъде сменено. Изпълнителен директор стана Цанко Арабаджиев. „От тези 8 фирми 7 си плащат редовно, но една е в просрочие от около 4 месеца. Кредитът е за 150 млн. лв. Не мога да кажа кой стои зад кредите, тъй като тази информация все още конфиденциална. Но в следващите дни и седмици действията ни ясно ще покажат коя е проблемната фирма“, каза в интервю за „120 минути“ по bTV Арабаджиев.

По думите му компанията се е възползвала от възможността, дадена от БНБ във връзка с COVID, да не плаща нито главница, нито лихва. По кредите не е платена нито една вноска. „В момента, в който влязохме в банката преди година, беше да направим преглед на всичките кредитни експозиции и да изготвим стратегия за всяка една от тях. И там, където виждаме зла умисъл или дори някакво престъпление, да подадем съответните сигнали до прокуратурата“, обясни директорът на Банката за развитие.

До момента ББР е подала два сигнали в прокуратурата.

За кредите от 150 млн. лв. е ясно вече, че около 70% няма да бъдат възстановени, уточни Арабаджиев