евро

Недекларирана валута за над 80 000 лева в дамска чанта откриха митничари

Недекларирани 41 000 евро откриха митническите служители на Митнически пункт Малко Търново при проверка на влизащ в страната лек автомобил. Валутата с левова равностойност 80 189 лева е била укрита на дъното на дамска чанта под лични вещи.

Автомобилът с румънска регистрация пристига на МП Малко Търново на 18.05.2022 г. на входящо трасе от Турция. В колата е пътувало семейство мъж и жена – румънски граждани. В зоната за митнически контрол шофьорът и неговата спътничка са заявили, че нямат нищо за деклариране. При последвалата проверка митническите инспектори откриват на дъното на дамската чанта на пътничката увити 41 000 недекларирани евро в купюри по 500 евро. Недекларираните парични средства са задържани и на румънската гражданка с инициали A.S. е съставен акт за установеното нарушение.

Само от началото на годината от митническите служители на МП Малко Търново е открита недекларирана валута в евро и щатски долари с обща левова равностойност 284 708 лева. Установени са през периода 6 случая с пренасяне на големи суми парични средства в нарушение на Валутния закон. Всички нарушители са чужди граждани, които са пътували с леки автомобили и автобуси от и за Турция през МП Малко Търново, който е предимно туристически пункт. Сумата е по-голяма от установената недекларирана валута на пункта за цялата  2021 г., която е в размер на общо 228 768 лева.

Териториална дирекция Митница Бургас напомня на пътуващите, че всяко физическо лице, което влиза или напуска територията на Европейския съюз и носи в себе си парични средства със стойност 10 000 евро или повече, задължително трябва да ги декларира пред митническите органи на пункта, през който влиза или излиза от ЕС.

Валутният закон предвижда глоба в размер на една пета от стойността на недекларираните парични средства, а когато парите са били укрити – глобата е в размер на една четвърт от тяхната стойност.