свят решетки арест затвор

Съдят обвиняем за грабеж на златни накити от въъзрастна жена

Окръжна прокуратура – Пловдив внесе обвинителен акт спрямо В. П., на 42 г. Той е предаден на съд за това, че в Пловдив, при условията на опасен рецидив, е отнел чужда движима вещ – златни накити, от владението на 90-годишна жена с намерение противозаконно да ги присвои, като е употребил за това сила – престъпление по Наказателния кодекс.

На 30 юли 2021 г., в Пловдив, към 10 часа, пострадалата 90-годишна жена излязла от дома си, за да напазарува продукти от близкия зеленчуков пазар. През това време В. П. бил в района. Той живеел в София, но пристигнал по-рано в Пловдив, за да извърши грабеж. Възрастната жена вървяла на единия тротоар, а В. П. се намирал на отсрещния. Когато тя тръгнала да се прибира към дома си, той я пресрещнал на входа. Обяснил й, че е майстор и работи на третия етаж.

Двамата се качили в асансьора. При отварянето на вратата, В. П. се обърнал към жената и издърпал със сила бижутата й – златен синджир и златна брошка, след което я блъснал към стената и избягал. Пострадалата се развикала за помощ. По пътя В.П. си сменил тениската, качил се на влак и отпътувал за София. Впоследствие е бил установен и задържан от полицейски служители. Според експертизата стойността на отнетите вещи е 495 лева.

Предвиденото от закона наказание за престъплението, в което е обвинен В.П., е от 5 до 15 г. лишаване от свобода, като съдът може да постанови и конфискация до една втора от имуществото на виновния.

Към момента В.П. се намира в затвора. Предстои Окръжен съд–Пловдив да насрочи разпоредително заседание по делото.