спецсъд

Обвиниха шестима за участие в ОПГ за принудително събиране на кредитни задължения

Спецпрокуратурата привлече към наказателна отговорност шест лица за участие в организирана престъпна група за принудително събиране на кредитни задължения, действала на територията на София – престъпления по НК.

Те са обвинени за това, че от април 2021 г., в условията на продължавано престъпление, принуждавали чрез заплахи за убийство, побои и психически тормоз длъжници на кредитна компания да внасят забавени вноски по сключени договори за заеми.

Петима от участниците са задържани на 18 май 2022 г. В хода на действията по разследването при извършени 13 претърсвания и обиски на помещения и лица са намерени и иззети документи и други доказателства за престъпната им дейност. Ръководителят на групата е работел като служител в кредитната институция и лично организирал престъпното сдружение. Двама от участниците са осъждани, единият от които многократно, в т. ч. и за отвличане.

До момента са установени и разпитани пред съдия шестима пострадали. Очаква се в хода на разследването броят им да се увеличи.

С постановления на наблюдаващия прокурор на петима задържани е наложено задържане за срок до 72 часа. В Специализирания наказателен съд ще бъде внесено искане за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ за всеки от тях.