Парламент избор на управител на БНБ Георги Свиленски

Съдия Вергиния Мичева пощади прокурорите, Георги Свиленски ще получи 20 000 лева

Прокуратурата е осъдена да плати над 20 000 лева на депутата от БСП Георги Свиленски по делото за "Софийски имоти", след като беше съден и оправдан по него като член на Съвета на директорите. Искът на Свиленски в Софийския градски съд срещу обвинението е бил за 100 000 лева, съобщи Lex.bg след извършена проверка.

Съдия Вергиния Мичева от СГС осъжда прокуратурата да му плати само 15 000 лева за морални вреди от незаконното обвинение, като приема, че наказателното дело не е причинило на Свиленски по-големи от нормалните за всеки подсъдим притеснения. Държавното обвинение обаче трябва да плати на депутата и близо 4500 лева за имуществени вреди, и над 1300 лева за разноски.

Делото, по което Свиленски беше подсъдим, започна през 2010 г. и продължи близо 7 години. Той беше обвинен в безстопанственост с още 12 души от ръководството на „Софийски имоти“, включително и бившия директор на дружеството Тошко Добрев за продажба на 4 общински имота на цени, които според обвинението са по-ниски от пазарните и от това са настъпили щети за близо 2 млн. лева.