паркинг инвалиди

Инвалидни коли заемали гратис в продължение на седмици платените зони за спиране

Множество злоупотреби с т. нар. Талони за инвалиди, които позволяват безплатно спиране на платени паркоместа във Велико Търново, откри специализирана проверка на общинската фирма за контрол на трафика „Организация на движението, паркинги и гаражи“. Докладът, представен в Общинския съвет, съдържа данни за нарушения, свързани с местата за кратковременно паркиране, добили гражданственост и като „сини зони“. Заради това кметът Даниел Панов предлага серия от ограничения за хората с увреждания, които ще станат факт след промени на местната Наредба за реда за спиране и паркиране още от този месец.

По оперативни данни на „Организация на движението, паркинги и гаражи“, доста от инвалидизираните шофьори оставяли автомобилите си целодневно на зоните за платен престой, докато в същото време развивали бизнес или ходели на работа по фирми и учреждения. На някои места колите им престоявали свободно със седмици, докато останалите живущи търпели ограниченията за платено паркиране или страдали от липсата на места. В доклада се казва още, че на няколко паркинга – в района на пазара и на пл. „П. Славейков“ например, 60 на сто от заетите места били от коли на инвалиди.

2529 талона, които позволяват безплатно паркиране, са раздадени на хора с увреждания във Велико Търново, показва проверка на в. „Борба“. В същото време местата в сините зони за платен престой са едва 615. Заради неуредицата кметът Даниел Панов предлага на Общинския съвет, който ще има и крайната дума, инвалидите да могат да ползват безплатно спиране само до 3 часа и да ползват безплатно само специалните места за тях, обозначени със синя боя. Ако в съответната зона за платено паркиране те са изчерпани, то тогава хората с увреждания ще трябва да плащат по левче на час, като всички останали.

В края на миналата година подобно предложение също бе дискутирано в местния парламент, но не се стигна до гласуване. Засега няма да бъде разглеждана и идеята платените места за автомобили да функционират и през почивните и празничните дни, когато и напливът от туристи е най-голям.